Lisa Rönnberg, digital content-chef på Fritidsresor, slår hål på föreställningen om att content marketing bygger långsiktiga relationer snarare än snabba affärer.

 

Fritidsresor är en del av den nordiska resekoncernen Tui Nordic. Där ingår även danska Star Tour, norska Star Tour och finska Finnmatkat samt varumärkena Tema, Nazar, WonderCruises och flygbolaget Tui fly Nordic. 2014 hade Tui Nordic en marknadsandel på 20 procent i Norden och var störst inom charterresor i Sverige.


Fritidsresor har för avsikt att stärka sin position på marknaden som den enhälligt största researrangören i Norden. Alla företagets marknadsaktiviteter tar avstamp där men tar verksamheten närmre målet på olika vägar.

– Det innehåll som vi producerar i digitala kanaler görs för att öka engagemanget kring våra produkter. Grunden i vårt erbjudande är att hjälpa kunderna att hitta en resa som passar deras önskemål. Vi försöker att skapa mervärde till produkterna genom att producera redaktionellt material som både inspirerar och guidar, säger Lisa Rönnberg, digital content-chef på Fritidsresor.

Om man bryter ner Fritidsresors content marketing så har innehållet lite olika mål beroende på vilken kanal det går i. Det material som används för virala kampanjer i sociala medier fungerar säljdrivande med syfte att locka trafik till hemsidan. Artiklar och reportage som publiceras på hemsidan är till för att var mer varumärkesbyggande. Med hjälp av innehållet bygger Fritidsresor en "presentationsmiljö" på sajten. Den miljön varierar beroende på säsong eller vilka resekoncept som företaget har för avsikt att sälja.

Hur arbetar ni med innehållet i sociala medier?
– Vi har ett nordiskt team som sköter det sedan i somras. Det sitter en person i varje land, alla har olika uppgifter. Tanken är att vi på det viset effektiviserar kommunikationen och får innehållet att synka i alla länder.

Fritidsresor använder Facebook för att skapa engagemang och driva trafik till hemsidan, från början fungerade kanalen främst som kundtjänst. I Sverige har Fritidsresor 212 000 följare. Danska Star Tour har 189 000 följare, norska Star Tour har 198 000 följare och det är 173 000 personer som följer finska Finnmatkat.

Fritidsresors twittrande går ut på att snabbt sprida olika nyheter. Det är en kanal där företagets budskap anpassas, ibland som pressrelease, efter en smalare målgrupp av opinionsbildare och journalister.

– Instagram är en inspirationsdriven kanal. Vi låter våra medarbetare som jobbar på olika locations turas om att uppdatera kontot. På det sättet kan våra följare få semesterbilder live från våra resmål, den här veckan från Mauritius.   

Fritidsresors Youtube-kanal är ett av de sociala medier som driver mest trafik till hemsidan. Trotts det är kanalen inte särskilt noga planerad. Lisa Rönnberg säger att företaget har mycket kvar att göra på den punkten. Idag samlas olika typer av rörligt material i kanalen.

– Den stora skillnaden på digitalt och printat content är att det digitala innehållet ligger i direkt anslutning till köp. Om materialet är tillräckligt bra, alltså inspirerande, trovärdigt och aktuellt så kan kundens köp vara sekunder bort.

Hur ser säljprocessen ut, vilken kanal leder till flest till köp?
75 procent av alla bokningar görs online. Jag kan tyvärr inte avslöja så mycket siffror kring detta. Men den största andelen av det vi säljer kommer från direkttrafik, någon som sökt sig till oss direkt via webbläsaren. Den näst största inkörsporten till sälj är våra egna kanaler, då räknar jag alla sociala medier och vårt nyhetsbrev. Sist kommer de affärer vi gör på köpt annonsering.

Fritidsresors content marketing görs av det nordiska sociala medie-teamet samt en grupp skribenter på sju personer, också den på nordisk basis. I övrigt så sprids produktionen av innehållet mellan olika delar av företaget.