Ikea katalogen har funnits sedan 1951. Den printas fortfarande i 217 miljoner ex på 32 olika språk och är världens största FSC-certifierade tryckproduktion. Sedan fem år finns den också som app.

 

 – Ikea katalogen är en inspirationskälla likväl som ett verktyg för att visa lösningar för hur människors drömmar kan bli verklighet på ett prisvärt vis. Vår ambition är att varje år hitta bättre sätt att göra detta på, säger Kajsa Johansson, kommunikatör på Ikea Sverige.


Hur ser efterfrågan på katalogen ut idag?
– Vi ser i undersökningar att när det gäller heminredning, föredrar de flesta människor att ha en printad version av katalogen. Vi tror på kombinationen av olika kanaler för att möta de många människorna i vår kommunikation, både tryckmaterial och digital kommunikation är viktigt. Oavsett kanal pratar vi om att ta ett hållbarhetsansvar för hela produktionskedjan.

I Sverige skickades katalogen till drygt 3 miljoner hushåll 2015. Distributionen sker till hushåll som ligger i Ikeas varuhusområden samt till Ikea Family-medlemmar.

Hur ser ni på katalogens framtid?
– Vi har sedan 2010 knutit vår årliga Ikea katalog till en app. Varje år uppdaterar produktteamet appen baserat på hur den använts det föregående året för att skapa en bättre upplevelse under nästa katalogsläpp.

Att skapa extramaterial och augmented reality, förstärkt verklighet, är några av Ikeas sätt att utveckla printprodukten. Med augmented reality ska användarna kunna se hur drygt 300 av Ikeas möbler och produkter passar in i deras egna hem. Både extramaterialet och augmented reality finns även tillgängligt genom den digitala katalogen. Men för att kunna använda augmented reality på bästa sätt så behövs även katalogen.

– Vi ville berika katalogen med mer och djupare innehåll. Syftet är att överraska, underhålla och ge kunderna användbara funktioner som adderar värde till upplevelsen av Ikea genom mobiltelefoner och surfplattor. 

Produktionen av Ikea-katalogen sker via 32 olika tryckerier. De flesta ligger i Europa. Med över 200 miljoner kopior per år försöker Ikea katalogen påverka och förändra sättet som massa, pappers och tryckindustrin ser på hållbarhet. I år är Ikea katalogen 100 procent FSC–certifierad. Skogscertifiering enligt FSCs globala Principer