Den digitala heminredningsplattformen Houzz lanserades i Sverige i slutet på förra veckan. Beaconomist har intervjuat Marcus Hartwall, Nordenchef för företaget, om framtidsplanerna. 

Houzz är en internationell plattform för heminredning, arkitektur och design. Totalt har Houzz drygt 35 miljoner unika användare varje månad. Nu har tjänsten kommit till Sverige och finns både på domänet houzz.se och som app. Där kan man komma i kontakt med över 800 000 yrkesverksamma experter inom renovering och inredning. Det går också att ta del av redaktionellt inspirationsmaterial och shoppa produkter till hemmet. Tanken är att Houzz ska fungera som en länk mellan de som vill renovera och de som är proffs på just det.

– Houzz är också ett av världens största community inom heminredning, design och arkitektur. Det är kostnadsfritt att skapa en profil på Houzz och vi täcker över 60 kategorier av experter. Bostadsägare har möjlighet att hitta rätt personer för att utföra deras projekt samt kommunicera med andra användare för att hjälpa varandra i sina projekt, säger Marcus Hartwall, Nordenchef för Houzz.

En av anledningarna till att tjänsten lanseras i Sverige är att svensk design är något av det som användarna sökt på mest frekvent.

– Jag kan inte avslöja några siffror men det handlar om enorma sökvolymer i flera olika länder. Japan och Spanien är exempel på länder som efterfrågar svensk design. Genom att etablera Houzz i Sverige kommer vi att öka exporten av svensk design och möta den stora efterfrågan som finns.

Affärsmodellen är tredelad. Den första delen utgörs av nationell annonsering på sajten, något som ännu inte finns i Sverige. Den andra delen består av olika plustjänster för de experter som anslutit sig till tjänsten. Alltså marknadsverktyg som gör det lättare för de att komma i kontakt med nya kunder. Den tredje delen utgörs av försäljning av produkter via ett Marketplace-upplägg för företag som vill sälja sina produkter via Houzz. Då tar företaget en provision på 15 procent på varje såld vara.

Vad har ni för mål 2015? Omsättning?
– På företaget i Sverige finns det inga krav att redovisa några finansiella resultat just nu. Istället handlar målen om skapa relevant content samt ansluta så många experter till sajten som möjligt för att bygga communityn.

Idag är cirka 1 600 företag anslutna till Houzz i Sverige. Tjänsten har drygt 150 000 användare i Norden.

Hur ser marknaden ut för Houzz i Sverige?
– Det är en av våra mest spännande marknader utifrån en rad olika perspektiv. I Sverige äger 70 procent av befolkningen en bostad. Det gör att målgruppen är väldigt stor. Det finns också, som jag var inne på tidigare, ett väldig stort intresse och en kompetens inom området. Dessutom är hemmet en viktig del av den svenska kulturen. Det är ett ställe man vill vara på, visa upp och arbeta med, till skillnad från i många andra länder. Vårt hem reflekterar oss som människor.

Konkurrenter?
– Houzz är unikt med den bredd som plattformen erbjuder. Vi är en marknadsplats, ett ställe att hitta arbetskraft och erbjuder inspiration med hjälp av en bildbas på över 7 miljoner bilder.

Redaktionen för det innehållet på den svenska plattformen består av redaktörer och frilansjournalister. De bilder experter laddar upp till houzz.se utgör grunden till det redaktionella materialet. 

Hur marknadsför ni er?
– Vi använder sociala medier (Facebook, Youtube och Instagram)för att sprida det material som finns på sajten. Sedan så samarbetar vi med pr-byrå Burson Marsteller.

Marcus Hartwall fortsätter:
– Vi kommer att göra som i andra länder Houzz lanserats, fokusera på en organisk tillväxt genom att ansluta duktiga experter och producera ett starkt redaktionellt material. Det handlar om att skapa en bra användarupplevelse. Vi vill därför anpassa plattformen så att den känns svensk och samtidigt behålla den internationella utblicken, avslutar han.

Vad har ni för utmaningar?
– Ärligt talat ser jag bara möjligheter, men det kanske mer speglar mig än företaget, avslutar han.