Weld är ett svenskt startup-bolag som skapat ett verktyg för att personer utan programmeringskunskaper ska kunna bygga appar och webbtjänster. I dag lanseras deras andra produktversion Weld Websites.

– Det är endast 0,5 procent av världens befolkning kan programmera. Weld bygger ett verktyg för övriga 99,5 procent, säger Tom Söderlund, en av grundarna till Weld.

Den 15 september släpps företagets andra produktversion Weld Websites. Welds första produkt var ett prototypverktyg som fick uppmärksamhet på Product Hunt (ett nätforum om nya tech-produkter) tidigare i år. Nästa version med smeknamnet Weld Apps kommer att göra det möjligt att skapa mobilappar.

Hur fungerar det?
– Weld är ett grafiskt verktyg som du kör i din webbläsare. Verktyget gör det möjligt även för icke-tekniska personer att skapa och formge sin egen webbplats, ungefär som när man arbetar i PowerPoint eller Illustrator. Istället för att tvingas utgå från en fördefinierad mall så kan allt i designen flyttas runt och ändras. Ett intuitivt layoutsystem gör det lätt att skapa anpassad design för mobiltelefoner, surfplattor och andra enheter.

Weld har ett inbyggt symbolbibliotek, och användarna får tillgång till Googles drygt 700 webbfonter. Programmerare kan med hjälp av HTML och Javascript bygga och lägga till egna element som Weld-användare kan arbeta med.

Hur ser er affärsmodell ut?
– Verktyget är gratis att använda och inkluderar även gratis webbdomäner genom domänleverantören Freenom. Valfria tillägg från 3–9 dollar/månad ger användarna tillgång till tilläggsfunktioner som obegränsat antal projekt, lösenordsskydd, och .com-domäner.

Hur marknadsför ni er?
– Våra viktigaste kanaler för tillväxt är våra egna användare och deras projekt, samt innehållsmarknadsföring och pr. Vi annonserar lite på Facebook och Google, men mest för att testa olika budskap i vår kommunikation.

Företaget grundades 2014 av Tom Söderlund, spelentreprenör som nyligen lämnat 3D-bolaget Goo Technologies, och Henric Malmberg, utvecklare från online-tv-tjänsten Magine. Företaget finansieras av svenska affärsänglar, bland flera Tommy Palm och Alexander Ekvall, medskapare av spelet Candy Crush Saga, samt av innovationsmyndigheten Vinnova och riskkapitalbolaget Almi Företagspartner.

– Våra mål är att nå lönsamhet i år och att släppa nästa produkt Weld Apps någon gång under 2016.

Vilka konkurrenter har ni?
– Med Weld Websites så konkurrerar vi direkt med enkla webbverktyg som Squarespace, Wix, och Weebly. Stora skillnaden med Weld jämfört med dessa verktyg är att vi erbjuder total frihet i hur man designar, man är inte bunden till en mall.

Tom Söderlund fortsätter:
– Vår största utmaning är att bygga en fantastisk produkt samt att nå ut med detta till våra potentiella användare runt om i världen.