Under våren har LRF Media Digital fått flera nya medarbetare från bland annat kvällspressen. Bolaget har i dag runt 20 anställda. För fem veckor sedan började bolagets nya chef Elsa Falk, hämtad från Expressen. Nu sjösätter bolaget en tv-spelare för hela koncernen.

– Vi ska vara en spetskunskapsenhet med specialister på sökord, sociala medier och trafik. Vi ska föra över kunskap till redaktionerna som kommer från printsidan, säger hon.

LRF Media Digital har också flera sajtansvariga, som lånas ut till redaktionerna för LRFs print-titlar såsom Land, Allt om Mat och ATL (för jordbrukare)

– Vi ska producera det vassast möjliga materialet.

Är ni internkonsulter?
– Nej det handlar mer om att vi ska kunna fokusera på digitala kanaler, som Aftonbladet Nya Medier en gång i tiden.

Bland det första som Elsa Falk är med om att lansera är en ny tv-spelare för förlagets tidningar. Först ut är Land Play.

Det första innehållet är odlings-tv, med bloggaren och trädgårdsprofilen Sara Bäckmo som håller i bloggen Skillnadens Trädgård. Bloggen har försetts med ett 60-tal filmklipp. Filmerna publiceras i den koncerngemensamma tv-spelaren som driftas tillsammans med webb-tv-aktören Playad.

– Det är en bra spelare och ett snabbt sätt att få upp en koncerngemensam tv-applikation. Vi har fått rekommendationer från flera andra aktörer. Dessutom ingår en affärslösning där genom att de, om man så önskar, ombesörjer annonsförsäljningen. De jobbar ihop med många andra publicister och alla i nätverket kan byta material med varandra.

Vad hoppas ni på för intäkter?
– Intäkterna är inte målsatta än. Vi ska utvärdera försöket under hösten.

Med några undantag jobbar LRF Media med publiceringssystemet Wordpress.
– Vi vill hitta enkla, generella system, som vi kan jobba kostnadseffektivt med. Wordpress är ett verktyg som används brett bland alla mediehus i världen, det är lätt att publicera i och enkelt att bygga ut med olika features. Redaktörer är också bekväma med det, förklarar Elsa Falk.

LRF Media Digital samarbetar i dag med bland annat digitalbyråerna Söderhavet och Fröjd.

– Så har vi några nya samarbeten som ännu inte är påskrivna.

Vilka tjänster utvecklar ni?
– ATL har en del tjänster. Men det viktigaste nu är att få förlaget att fokusera och få upp räckvidden på alla digitala plattformar. Utveckling och eventuella förvärv av tjänster blir steg två. Den digitala revolutionen tar sin tid, säger Elsa Falk, hon berättar att hon just idag är extra glad eftersom Land.se knutit till sig en ny bloggare, Matfuskets David Appelgren.