När Svenska Dagbladet lanserade sin nya version av SvD.se blev den snart en snackis. Varför? För att algoritmerna styr placeringarna på löpet och har tagit över det mesta av förstasidesredaktörernas jobb. Heter det.

Fredrik Lindros, affärsutvecklingschef på Svenska Dagbladet berättar att den nya sajten bygger på en microservices-arkitektur.

– Det innebär att sajten är uppbyggd av mindre applikationer, jämfört med tidigare då vi använde cms:et Escenic som mer fungerade som en solid enhet. Det behöver inte vara färdiga moduler, utan en kombination av färdiga och egenutvecklade. Man kan säga att förut hade vi en applikation på massa servrar, men idag är sajten flera applikationer i molnet.   

Ert nya cms är alltså Schibsteds egetutvecklade?
– Ja, Schibsted Media Platform.

Den nya sajten ligger i molnet.

– På det sättet tillgång till en effektiv skalbarhet och en stor flexibilitet som vi inte haft innan. 

Molnet är intressant. Det jobbar vi också med, men ibland får man lite ont i magen eftersom journalistiskt innehåll ligger på tredje part, kan försvinna/missbrukas, har ni några funderingar kring det?
– Vi är trygga med lösningen vi har valt för vårt publicistiska innehåll. Flera tjänster baseras idag på molndrift såsom mejl, säger Fredrik Lindros och berättar vidare att arkitekturen innehåller en "avancerad" cache-strategi som ger SvD utökat skydd mot driftstörningar och realtidsuppdateringar av sajten.

Vilka verktyg och komponenter, programmeringsverktyg har ni använt
Vi använder primärt java och Node JS som programmeringsspråk. Nästan alla delar av sajten driftas på en Heroku-plattform med tillhörande tillägg som databaser och centraliserad loggning.

Hur jobbade ni med förstudier och a/b-tester?
– Vi gjorde gedigen research kring läsare och kundbeteende, som vi alltid gjort under flera år. Det kom väl tillhanda under detta utvecklingsprojekt. A/B-tester är en del av vår förbättring och verksamhetsdrift, vilket vi ofta jobbar med ​och kan göra mer av.​

Jobbar ni i Schibsteds utvecklingsmiljö och hur förändras det om affären med Mittmedia blir av?
– Det ä för tidigt att säga. Vi får avvakta tills affären är klar och en ny styrelse och ledningsgrupp tillträtt.​ ​Men Schibsteds digitala styrkor är givetvis en viktig pusselbit i den här affären.

Vad har ni försökt uppnå med er nya sajt?
Att läsaren och kunder ska få en bättre läsupplevelse och sina behov uppfyllda. Samt att våra annonsörer ska få bättre effekt. Dessa två behöver inte motsäga varandra.​

Några förebilder?
Flera olika men mycket av tänket är grundat i kund-research och utifrån det har vi kommit fram till hur vi vill ha sajten.​

Vad har ni försökt får fram i den grafiska designen och UX?  
– Vi har velat förenkla och förtydliga. Vi vill att läsare och kunder enklare ska hitta material efter olika ämnen, som exempelvis Fifa-skandalen som både berör Sport och Näringsliv. 

Vilka api-er använder ni?
– Primärt är det mängder med interna api:er inom vår interna arkitektur. 

Hur fungerar algoritmen som styr innehållet?
– ​Algoritmen styr hur vi ritar ut saker på vår sajt och hur innehållet agerar över tid. Men algoritmen gör det baserat på ​de värden (nyhetsvärde och livslängdsvärde) som redaktionen ger själva artikeln. Redaktörens tid ska läggas på att sprida och vässa vår journalistik, inte på att flytta en artikel upp eller ner i en lista.