Smoothieleverantören froosh ger konkurrenterna tjyvnyp i köpta kanaler och stärker varumärket i sina egna. Amanda Kähler, marknadschef på froosh, arbetar efter devisen keep it simple för att bli störst på marknaden.

Froosh är aktuella med en kampanj som ska uppmärksamma marknaden om att deras produkter bara innehåller frukt, inga andra tillsatser. Reklambyrån Volontaire har varit med och tagit fram en kommunikationsidé som tar avstånd från konkurrenterna och ska uppmana kunderna om att reflektera över packsedeln. Froosh smoothies pryds därför med nya manifest inför sommaren, ett av dem lyder ”bananas are for humans” som ett horn i sidan åt sportdrycksföretaget Gainomax vars slogan går "bananas are for monkeys". Kampanjen förs utomhus i Stockholm, Göteborg och Malmö samt digitalt i sociala medier.

– Vårt mål är att förmedla att froosh är 100 procent frukt, inget annat. Och att frukt är ett bra naturligt mellanmål, säger Amanda Kähler, marknadschef på froosh.

Froosh egna digitala kanaler utgörs av hemsidan, Facebook (7 762 följare), Twitter (396 följare) och Instagram (2 243 följare). Sajten använder företaget som en plattform där besökarna enkelt ska kunna hitta mer och djupare information om Froosh. Facebook ska vara en plattform där deras konsumenter kan komma i kontakt med Froosh, en plats där de snabbt och smidig kan dela med sig av nyheter, kampanjer och information. På Instagram hittar följarna inspiration och Amanda Kähler anser att det är den kanal där de får möjligheten att uttrycka varumärkets personlighet. Twitter lämpar sig bättre för Froosh politiska budskap - trade not aid. 

– Vår målgrupp är män och kvinnor i 20-35 som vill leva en hälsosam livsstil och som inte får i sig tillräckligt med frukt och grönt.

Hur ser redaktionen ut för det material som går ut egna kanaler?
– En del grafisk material får vi hjälp med av byrån O&G men annars produceras allt material inhouse. Vi är två personer som sitter på marknad i Sverige.

Utöver den grafiska byrån O&G samarbetar Froosh med pr-byrån Springtime, reklambyrån Volontaire, mediebyrån Starcom och eventbyråerna Perfect Noise och Le Pacte.

 Vad är er största kommunikationsutmaning?
– Att en smoothie kan innehålla vad som helst för konsumenten. För att inte bli ihopblandad med onyttiga smoothies har vi valt att fokusera kommunikationen på vad vi är, vilket är 100 procent frukt och grönsaker i, inga tillsatser, inget adderat socker och aldrig från koncentrat. Froosh är frukt på flaska.

Vilka är era farligaste konkurrenter?
– De konkurrenter vi har är främst de stora spelarna inom mellanmålssegmentet.

Vad krävs av er kommunikationen för att ni ska vinna kriget om mellisätarna?
– Keep it simple. Som konsument blir man matad med så mycket marknadsföring varje dag och som företag finns det så mycket man vill säga. Därför har vi i vår nya kampanj valt att skala bort så mycket som möjligt och låtit produkten få säga sitt.

Vad har ni för mål 2015, försäljning?
– Vi planerar att fortsätta växa i den takt som vi har håll de senaste tre åren i Sverige.