Urbanears har i samarbete med digitalbyrån Oakwood tagit fram kampanjen Radio Heads för att lansera hörlurarna Plattan ADV Wireless. Kampanjen har fått spridning i sociala kanaler med hjälp av youtubers.

Kampanjen Radio Heads gjordes för att lyfta produkten Plattan ADV Wireless. Ett par trådlösa hörlurar med bluetooth som styrs av användaren med hjälp av "touch interface" på utsidan av den vänstra hörselkåpan. Kampanjen är digital och bygger på event där fem Youtube-profiler fått utmana varandra i ett race med radiostyrda bilar – i form av deras egna huvuden, rattade med hjälp av samma teknik som i Urbanears nya lurar. Det är Youtube-stjärnorna Tobygames, Sp4zie, Strwburru17, JAX och Scooter Magrunder som är ansiktena utåt för kampanjen.

– De fick 3D–scanna sina huvuden på varsitt håll eftersom det krävs speciell utrustning, men det tar inte längre tid än att ta ett vanligt passfoto. Sedan byggde vi modeller av huvudena och såg till att de passade på hjulen. Det var lite knepigt eftersom tjejernas hår gjorde att deras huvuden fick bakåtvikt. Sabrina Krim, pr- och kommunikationschef på Urbanears.

Huvudenas rörelser kunde sedan manövreras med hjälp av specialutvecklad teknologi som styrs av ljud. Det byggdes en bana med hinder en liten bit utanför Stockholm där Urbanears sedan livesände fyra olika race under två dagar. Tävlingarna gick att se på Youtube, streamingplattformen Twitch och på urbanears.com.

– Målet med kampanjen är att lyfta AVD Wireless och deras funktionalitet. Man kan säga att vi gjorde 2015 svar på Mario Cart.

Sabrina Krim berättar att kampanjens kärnmålgrupp utgörs av personer i åldrarna 15-30. Med det i åtanke lades en strategi buren av youtubers och digitala kanaler. Kampanjperioden pågick de tre sista veckorna i maj som en uppladdning inför produktsläppet den 2 juni.

I vilka kanaler går kampanjen?
– Vi har haft förmånen att jobba med duktiga influencers som själva har starka kanaler där kampanjen fått utrymme. Sedan har vi givetvis använt oss av våra egna digitala plattformar: hemsidan, nyhetsbrevet, Facebook, Instagram och Twitter. Twitter har spelat en viktig roll i arbetet med att driva och skapa engagemang.

I de sociala kanalerna uppmanade Urbanears följarna att se racen live och signa upp sig för en tävling. Under spelets gång kunde tittarna nämligen rösta på vem de trodde skulle vinna. De som gissat rätt fick chansen att vinna ett par egna ADV Wireless.
 


Sabrina Krim förklarar att något av det svåraste i kampanjarbetet var att hitta en bra tidpunkt för livesändningen av tävlingarna. Urbanears är ett svenskt bolag men de har kunder över hela världen och finns i över 95 länder. När på dygnet de än valde att sända skulle det bli mitt i natten för någon. Till slut togs beslutet att sända under kvällstid i Sverige.

– Det är mycket som ska klaffa när man gör en sådant här projekt. Det är nog inte många som tänker på att de youtubers som deltog faktiskt är superstars. Någon hade två agenter och nästan alla kom med ett eget filmteam. Vi gjorde allt för att schemat skulle gå ihop och för att alla skulle känna sig välkomna.

Urbanears pr-byråer har stöttat aktiviteten i de digitala kanalerna med traditionellt pr-arbete.

Vad har ni fått för effekter?
– Vi har sett en stor ökning av trafiken till hemsidan och fått ut budskapet kring vår nya produkt. Det är för tidigt att ge ut några exakta siffror för resultaten och vi arbetar alltid för att det ska blir ännu bättre nästa gång.  Just nu jobbar vi med att kampanjens alla vinnare ska få sina vinster, dessutom delar vi ut rabattkoder till alla som signat upp sig men inte vunnit. Hur kommer uppföljningen att göras när det väl blir dags?
– Vi kommer allt att sammanställa tittarsiffrorna och räkna antalet tweets för kampanjen. Där tar vi hjälp av mediebevakningsverktyget Lissly för att sammanställa vilken impact (genomslag) kampanjen har haft.

Urbanears hade tre personer som jobbade enbart med att följa och delta i dialogen på Twitter under tävlingarna. I Canada hade företaget ett team med dygnet runt-bevakning för att kunna svara på frågor och sprida information. 

Vilka är Urbanears främsta konkurrenter?
– Vi pratar sällan om konkurrenter, väldigt sällan faktiskt. Alla andra som levererar hörlurar är potentiella konkurrenter men vi tänker mer på vår verksamhet och våra produkter än att titta på vad andra gör. 

Hon berättar att de är stolta över att företagets kunder utgörs av ganska precis häften kvinnor, hälften män.

– En av våra kommunikationsutmaningar är att bibehålla vår könsneutrala ställning på marknaden och fortsätta leverera det som våra konsumenter vill ha. Vi vill vara inkluderande. Det är viktigt att både ens mormor och Alesso gillar det vi gör, avslutar Sabrina Krim.