Pichit.me kallar sig bildindustrins Spotify. Företaget levererar en digital tjänst som hjälper sina användare att få tillgång till bilder på laglig väg. Henrik Bergqvist, grundare av Pichit.me, berättar om framtidens melodi för fotomarknaden.

– Vi började för tre år sedan. Då var det ungefär tre miljoner bilder som laddades upp på nätet varje dag, nu är det en miljard. Instagram har exploderat och bild som kommunikationsform växer fortfarande. Men 85 procent av de digitala bilder som finns på nätet har man inte rätt att använda. Vi startade Pichit.me när vi såg att dessa två gigantiska fenomen inte var sammankopplade. Företagsidén går att sammanfatta som fair trade för foton, säger Henrik Bergqvist, grundare av Pichit.me.

Sökmotorerna har gjort att näst intill alla bilder blir tillgängliga, men helt utan information om villkoren. De flesta plockar bildmaterial direkt från Google eller Bing när de sätter ihop en presentation eller bloggar, något som är direkt olagligt förklarar han.

– En av anledningarna till att folk tar bilder direkt från nätet är att regleringen av bildanvändande är ganska komplicerad och svårt att sätta sig in i. Upphovsrätten är logisk men det finns en rad licenser att förhålla sig till.

Organisationer som Creative commons arbetar för att hjälpa fotografer att skapa villkor för användandet av deras verk. Problemet är att de utgår ifrån upphovsmannen istället för att göra det lätt för användarna, anser Henrik Bergqvist.

– Vi har skapat en tjänst utifrån användarna, ett system som bygger på att det ska vara enkelt att göra rätt för sig.

Pichit.me fungerar likt en digital fotomarknad där vem som helst kan efterfråga en bild för att sedan låta någon i världen skapa den. Det är också platsen där vem som helst kan bidra med foton och bli belönad. Tjänsten nås via sajten Pichit.me, Windows Phone-app eller genom Microsoft Office Powerpoint. Som användare går det att signa upp sig gratis eller för 9,99 dollar för ett premiumkonto.

– Det enda kriterierna som finns är att man ska ha tagit bilderna själv och att personer som figurerar på dem måste ha godkänt kommersiell försäljning. Vi hjälper också fotografer att se vad som efterfrågas genom att presentera de 20 populäraste sökorden varje månad.

Hur ser affärsmodellen ut?
– Vi räknar av intäkterna från användarna månad för månad. 40 procent går till våra omkostnader och 60 procent till fotograferna. En tredjedel av den summan, alltså 20 procent av de totala intäkterna, går till alla som varit aktiva på något vis genom att dela bilder eller tagga och raita dem. Resterande 2 tredjedelar, 40 procent av totalen, fördelas till fotograferna på ett indexbaserat vis som på Spotify. De som tagit populära bilder mer betalt.

Hur många användare har ni?
– Det kan jag inte gå ut med. Vi har användare över hela världen och jobbar för att bygga in vårt ekosystem i flera olika program och appar.

Henrik Bergqvist säger att Facebook är en av företagets viktigaste kanaler för att marknadsföra tjänsten och bearbeta fotoanvändare, särskilt i USA där Pichit.me för närvarande lägger stor fokus.

– Vi växer även mycket i Indien, Hongkong, Afrika, Storbritannien och Norden.

Pichit.me består av ett team av 25 personer. Det är en blandning av konsulter och anställda. Företaget grundades 2012 av Henrik Bergqvist, Mathias Björkholm och Mattias Brodén. Huvudkontoret ligger i Visby på Gotland men planen är att de ska finnas representerade i USA inom kort.

Har ni några andra mål 2015?
– Vi har ett tillväxtmål för användarbasen. Vi vill såklart att tjänsten ska spridas och växa så mycket det går men jag kan inte ge ut några siffror för det finansiella.

Hur ser framtiden ut inom bildhantering?
– Jag tror att bild i allt större utsträckning kommer att bli vårt globala språk. Det kräver att det finns minst en global, social plattform för kommersiell bildhandel.