Fyra tjejer som just tagit studenten driver också på sin fritid bolaget Not Alone som utvecklar en app som har vunnit flera utmärkelser bland annat i Ung företagsamhets tävlingar.

Användarna av appen ska när de hamnar i ett nödläge, kunna dra ur sladden till headsetet, så underrättas en kontaktperson som också får en kartbild över var den nödställde befinner sig.

– Vi tog studenten i våras och har precis kommit igång. Vi håller på att byt samarbetspartners. Vi har tidigare jobbat med två privata konsulter, berättar Sofia Grandin på Not Alone.

Hur tänker ni kring användbarhet och användarupplevelser? 
– Vi har tänkt att vi är vår egen målgrupp. Vi har utvecklat en app som vi vill ha. Det har gjort enkelt för oss. Det har funkat bra och vi har fått många användare, som just är tjejer 18-24 år. Vi ser på saken på samma sätt. Det är lättare att sätta sig in i det på ett annat sätt att än vad it-konsulter skulle göra.

Vad kännetecknar en bra app?
– Jag tror det är viktigt att vara tydlig, särskilt i vårt fall. Det här är en viktig app, den ska vara avskalad, vi ska behålla enkelheten, vi vinner mycket på det.

Hur tänkte ni kring färg?
– Alla läste beteendevetenskap på gymnasiet och vet att färger står för olika saker, som att grönt ger en lugnande effekt. Vi valde orange. Det passade bra på temat att appen ska hjälpa i nöd.

Vad är nästa steg?
– Vår högsta prioritering är att få till en Android-version. Vi måste också med tanke på användarnas efterfrågan göra det möjligt att lägga till fler kontaktpersoner än en och få igång en betalmodell.

Hur tänker ni kring affärsmodell?
– Tanken är att det alltid ska finnas en gratisversion så att så många som möjligt använder appen. De som vill ha en mer utvecklad app med fler möjligheter ska få betala lite. Det finns också intäktsmöjligheter genom annonser och föreläsningar, säger Sofia Grandin.

Applikationen är skriven i programmeringsspråket Objective C och har utvecklats i programmet Xcode. Konsulterna har först och främst arbetat med att bygga ett fungerande front end för att sedan integrera funktionalitet med back end, som är servern och tjänsterna den integrerar med.