Den 18 september lanserade Ikea tv-programmet Vad gafflar ni om? Programserien handlar om livet i hemmet i allmänhet och köket i synnerhet. Patrik Nygren-Bonnier, marknadschef för Ikea Sverige, avslöjar hur gafflandet ska bli till guld.

– Vi är ett nyfiket företag som gillar att ge oss in på nya områden. Grunden till att vi startade det här projektet är att Ikea har väldigt mycket kunskap om hur folk lever livet i sina hem. Vi gör bland annat en allomfattande undersökning som heter Life at Home Report. Den har lett till många insikter om hur människor kan förenkla och förbättra livet i sin hemmiljö, något som vi vill dela med oss av, säger Patrik Nygren-Bonnier, marknadschef för Ikea Sverige.

Tv-serien leds av Martina Haag och Mogge Sseruwagi och består av 15 delar á cirka 15 minuter. Det produceras även ett fördjupningsprogram med tips och tricks till varje avsnitt. Allt går att hitta på Ikeas hemsida samt på www.vadgafflarniom.se.

– Det första programmet handlar om att bjuda hem folk. Det finns många som tycker att det är ångestladdat. Ett annat program handlar om hur man får barnen att bli mer delaktiga i hemmet och köket. Vi tar även upp hur man ska förhålla sig till bäst före-datum på sina matvaror och ett flertal andra problem.

Ikea marknadsför programmet i några av sina egna sociala kanaler (Facebook, Instagram och Youtube) och med hjälp av ett pressmeddelande i samband med lanseringen. Vad gafflar ni om? Syns också digitalt på ett flertal sajter i form av banners. Dessutom går det trailers av programmet som reklamfilm brett i linjär tv.

Hur ska ni lyckas konvertera linjära tv-tittare till webben?
– Tanken är att våra trailers ska kunna fungera fristående. Det måste finnas ett värde i att se trailern utan att man tar del av hela programmet på nätet.

Programserien har två huvudmålgrupper. Den första utgörs av barnfamiljer och den andra av ensamstående.

Vad har ni satt upp för mål? Antal visningar?
– Några siffror vill jag inte gå in på. Det övergripande målet är att mottagarna ska få bättre insikt i hur de lever livet hemma och således kunna göra förändringar som underlättar deras vardag. Tv-serien har ett varumärkesbyggande syfte.

Hur ser redaktionen ut?
– Teamet är en blandning av personer från oss, contentbyrån OTW, vår reklambyrå Åkestam Holst och mediebyrån MEC. Det är svårt att säga exakt hur många personer som är inblandade i produktionen.

Vad är mest utmanande med det här projektet?
– Eftersom vi aldrig har gjort tv förut finns det många utmaningar.  Locka publik, få publiken att stanna, interagera, dela och slutligen gå in på hemsidan för att titta på våra inredningslösningar är några av dem. Vi har inte alla svar ännu, detta är en läroprocess.  

Hur ska ni få ROI på programmet?
– Vi kommer att följa upp det här noggrant. Framförallt kommer vi att titta på hur attityden till varumärket förändras i anslutning till att vi visat programserien, säger Patrik Nygren-Bonnier.