Sveriges förra statsminister Fredrik Reinfeldt var en av talarna på Bankdagen, anordnad av it-företaget Tieto. Beaconomist passade på att prata startup och tech med honom.

Fredrik Reinfeldt talade på sin föreläsning om digitaliseringen och varnade för att Sverige inte är så förändringsbenäget som vi kan tro.

– Vi har en högre levnadsstandard än de flesta och har det stabilt. Vi har en åldrande befolkning. Så varför skulle vi stå och skrika om förändring? Förändring är jobbigt och det kommer att bli väldigt jobbigt för Sverige. Det har vi sett. Många stretar emot.

Han tog även upp en del andra faktorer som kan bromsa in digitaliseringen i Sverige:

* den offentliga sektorn är inte lika bra på att lämna ut offentliga uppgifter som i andra länder.
* e-handeln saknar ett gemensamt regelsystem inom EU.
* stor brist på it-tekniker.

Fredrik Reinfeldt talade om en värld som är i stor omvandling genom digitalisering och urbanisering. Samtidigt finns starka motkrafter.

– Man använder religion och nationalism för att bromsa utvecklingen. Det därför något så vansinnigt som Isis kan fungera och att män från utvecklade länder, även från Sverige, ansluter sig. Den arabiska våren blev en vinter. I Ryssland har Putin gått från öppenhet som idé till paranoid nationalism som ska hålla ihop folket.

Vilka är de viktigaste förutsättningarna för att det ska växa fram nya tech och startupbolag?
– Det viktigaste uppenbarligen är att det finns en affärsidé. Man måste hitta en innovation, tänka nytt. Det är skälet att väldigt mycket av detta springer ur universiteten, våra tekniska högskolor och forskningslabben där det kommer många nya lösningar, säger Fredrik Reinfeldt till Beaconomist och lägger till:
– Svensk väg till marknaden är ofta att man har ett väldigt högt förädlingsvärde för att kunna konkurrera. Men jag tycker också det är roligt med Ung företagsamhet som 300 000 har gått igenom. Där handlar det väldigt ofta smarta innovativa idéer också för det lilla vardagslivet.

Vilka förutsättningar kan samhället och politiken bidra med?
– Det viktigaste är att det finns frihet, att man upplever att det här är ett samhälle där man får chansa och försöka, att det uppmuntras, där entreprenörsidéer hålls framme. Jag har upplevt ett Sverige som starkt har förändrats. I det 70-tal jag växte upp förfulades att vara företagare och tänka nytt till den utveckling vi har fått nu när det är mycket mer naturligt att uppmuntra entreprenöriellt tänkande. Vi ser att ungdomar tar för givet att man kan bli företagare och gärna vill bli det.

Fredrik Reinfeldr lägger till:

– Dessutom har vi stort kunnande. Vi vågar testa nytt. Och håller oss framme i flera branscher.

Många av det stora snabbväxande företagen, unicorns som Skype och Mojang, har i dag inte ägandet kvar i Sverige. Vad beror det på?
– Vi har flera exempel på framgångsrika företag som i en tillväxtfas säljs, väldigt ofta till amerikanska bolag som tycker det är smart att ta till sig innovationer och kanske hålla nere konkurrensen också.

Varför blir det så?
– Den som ska bli stor företagare i verksamheter med högt förädlingsvärde kommer inte bara att ha Sverige som marknad. Det är ett jättesteg för många och alla är inte redo att göra den resan. Många använder också sina resurser (efter försäljning av företaget)och blir serieentreprenörer och går vidare på intressanta sätt.

Är det ett problem eller en gammal fin svensk tradition att driva upp startupföretag och sedan sälja av det för att ta miljonerna och bygga nytt?
– Vi har i alla fall en hel del exempel på det. Vi har också sett världsföretag som H&M och Ikea växa fram, men i grunden handlar det då om ägarfamiljer som i generationer har velat göra det och inte bara en entreprenör, säger Fredrik Reinfeldt.