Facebook vill slå mynt av den snabba tillväxten i Messenger-plattformen och släpper en plattform för utveckling av chattar för företag.

Varje dag skickas 60 miljarder meddelanden via Messenger. Det är tre gånger fler än rekordet för SMS.  Nu öppnar Facebook för företag som vill erbjuda automatisk kundsupport, content, användarupplevelser genom chat-botar via Messenger. Därmed trappar Facebook även upp konkurrensen med  Telegram, Kik och Line and Telegram som har egna bot-plattformar.

– Jag har aldrig träffat någon som tycker det är roligt att prata med företag. Vi tänkte att vi kunde göra det här bättre. Man ska inte behöva ringa i telefon och man ska inte behöva installera en ny app, sa Facebookgrundaren Mark Zuckerberg, på den webbtv-sända lanseringen.

Plattformen bygger på artificiell intelligens och naturliga språk so ska göra möjliggöra direktkommunikation med människor.

Mark Zuckerberg demonstrerade själv funktionaliteten genom att skicka blommor till en kollega genom att bara ange namnet.