RPKI

Byrån Raw Agency följer Nyheter 365s exempel och startar mediekanal.

Medier som driver kommunikationsbyråer finns det flera exempel på i Sverige. Mediehusen Dagens Arena och ETC var tidigt ute med reklam och pr-byråer. Nutida exempel är Expressen som startat contentbyrån Wasp och Aftonbladet som startat dito Partner Studio. Men byråer som förvandlas till medier finns färre exempel på. Ett exempel är content-byrån Nyheter365 som driver mediekanalen Newsner. Ett annat exempel är pr-byrån Raw Agency som nu slår ihop sin verksamhet med det egna digitala magasinet Rawness. Båda verkar i skärningspunkten hälsa, hållbarhet och aktiv livsstil.

– Inom den gemenskapen har storytelling alltid varit viktigt, det har sedan länge varit ett sätt för brands att engagera sina kunder och fans. Det började med att byrån fick fler uppdrag som bestod av content. Det handlade om strategisk planering och att ta ut kampanjer i sociala medier. Parallellt med det satte jag mig med medgrundarna till Rawness och tänkte vi skulle starta en mediekanal som motsvarade vår egen livsstil, vi älskar storstadslivet med allt vad det innebär samtidigt som vi lever en aktiv och hälsosam livsstil, berättar Rawness vd Roland-Philippe Kretzschmar, och lägger till:

– Världarna går ihop. Det finns idag ingen större skillnad mellan vad som är medier och kommunikationstjänster. Det viktiga är att vi skapar något som är värdefullt för läsarna, sedan om det journalister, bloggare eller en byrå som skriver. Det spelar ingen roll.

Rawness är ett digitalt magasin och bloggplattform byggt i Wordpress som uppdateras flera gånger per dag. Magasinet har ca 70. 000 läsare per månad med runt 140 000 sidvisningar, enligt deras egen Google Analytics-statistik. Enligt senaste siffrorna från Bloggportalen hade Rawness runt 27 000 unika besök den senaste 7-dagarsperioden.

Redaktionen består av Roland-Philippe Kretzschmar som är ansvarig utgivare och chefredaktör samt Per Asplund, redaktör. Tillsammans leder de ett team på runt 20 bloggare och skribenter som löpande skriver för Rawness. Tillsammans kan de även ta fram content åt uppdragsgivare som kan säljas och publiceras i andra kanaler.

 Så vad består affärerna av?
– Utöver traditionell annonsering som minskar rent generellt tar vi allt oftare fram koncept, nativeformat och sponsrade storys. Själv jobbar jag mycket med trender och trendanalyser, det ligger emellan medier och att driva konsultbyrå. Vi ser dock över hela vårt erbjudande just nu och kommer lansera ett nytt format under våren 2016, som både ger brands och läsare mervärde.

Vilka intäkter har ni?
– Som de flesta mediebolag är det en kombination av traditionell annonsering och koncept som vi utvecklar för kunden. Vi och kunden kanske vill maximera våra kanaler gemensamt och många gånger kan kundens kanaler ha mer trafik än vår egen plattform. Då kan vi ta fram content som är relevant för just deras målgrupper, där har vi en stor styrka i att vi har många års erfarenhet av att driva en byråverksamhet. Vi vet ju hur kunden resonerar, budgeterar och mäter sina insatser. Vi har också en modell som bygger på att paketera och sälja kunskap, där exempelvis trendrapporterna är en av de produkter vi utvecklar just nu.

Roland-Philippe Kretzschmar utvecklar:

– Men utmaningen för nischade mediekanaler är att ta betalt. Många är nog superkåta på trafik. Men man ska vilja samarbeta med oss för att vi har Sveriges hetaste målgrupp inom aktiv livsstil, inte bara ta betalt för klick och trafik. Därför kommer vi också skapa content som vi säljer vidare till andra kanaler i allt större utsträckning.

Rawness har inlett samarbeten med internationella magasinet Streetwear Today samt amerikanska outdoorsajten Vanish. Roland-Philippe Kretzschmar agerar skandinavisk redaktör och marknadsansvarig för båda titlarna och tanken är att på sikt skapa ett bredare erbjudande till marknaden.

Men Roland-Philippe Kretzschmar vill helst inte konkurrera.

– Det finns ett antal nischmedier som borde samarbeta i stället för att konkurrera, som Outside, som var ledande inom friluftsliv men som nu har gått i konkurs. Jag tror på att flera mindre aktörer går ihop och erbjuder marknaden ett större sammanhang.

Det lilla mediehuset som nu bildas kan komma med fler kanaler i år men tittar även på spinoffer till Rawness som ska ge målgruppen och läsarna tjänster som aktiverar dem utanför sajten i form av events och andra kreativa koncept.

Roland-Philippe Kretzschmar är lite svävande med vilken yrkeskategori han hör till i dag.

– Det viktigaste är inte vad man är utan vad man gör och det är alltid att lösa kundens problem samt ge målgruppen ett relevant och inspirerande sammanhang. Då spelar det ingen roll vad det står på dörren. Morgondagens publicist är även affärsutvecklare, techie och marknadsföringskonsult. Det är där i den hybridrollen som jag hittar min passion. 

RPKII