För ett år sedan lanserade Danderyds sjukhus poddcasten Föda barn med pr-byrån Greenhill Relations. Podden fick oväntat stor publik och flera kopior och nu i mitten av november kommer ytterligare en podd, Akutsjukhuset.

Innehållet är tydligt inspirerat av Sommar i P1. I första avsnittet hörs ortopedläkaren Ardalan Harimi berätta om sin väg från Iran till Danderyds Sjukhus och mediekrisen som uppstod i samband med tidningen Metros nyhet om ”Köttätande mördarbakterier” som ledde till att många patienter inte vågade komma till sina planerade  läkarbesök och operationer.

– I första avsnittet av ”Akutsjukhuset” har syftet att få ut budskapet att det inte finns några mördarbakterier på Danderyds sjukhus, men själva idén med podden är att stärka vårt arbetsgivarvarumärke, säger Ingvor Farinotte som är presschef på Danderyds sjukhus. 

I kommande avsnitt får publiken höra en nattsjuksköterska på akutmottagningen och i ett annat en logoped som berättar om Danderyds talklinik och problemet med dold stamning. Även podden Föda barn kom som en reaktion på en mediehändelse. Då var det Uppdrag Granskning som handlade om förlossningskomplikationen sfinkterruptur, vilket gjorde att antalet förlossningsrädda som sökte stöd hos Danderyds Auroramottagning fördubblades.

– Det diskuterades i många forum på nätet och det fanns ett behov av att få ut information som ur ett medicinskt perspektiv var relevant och balanserad. Vi märker också att det ofta blir fullt på våra öppna föreläsningar, så vi vet att det finns ett stort intresse. Jag tror också att vi vinner i trovärdighet på att inte ha några annonser.

Idag har nedladdningssiffran närmat sig 60 000 nedladdningar. Konceptet har också kopierats av Hanna Widell på byrån Perfect Day, som var en av de första gästerna som bjöds in till Föda barn-podden. Även Sophiahemmet har gjort en podd på samma tema.

Hur kom ni på idén att göra poddar? 
Det var på ett frukostseminarium där Åsa Melin Mandre (på pr-byrån Greenhill) berättade i förbifarten om att hon hade gjort en podd för Cision. Så vi bokade in ett möte och på den vägen är det. 

Hur gjordes Föda barn-podden? 
Ulf Lindholm på Greenhill producerade den. Jag var programledare och i varje avsnitt hade vi en expert och en känd gäst för att locka en bredare publik. 

Hur utvärderar ni Föda barn-podden så här efter ett år?
Vi har faktiskt inte gjort någon utvärdering. Vi bara räknar nedladdningar och jublar. Det blev långt fler än vi någonsin trott. 

Vad kan du berätta den nya podden Akutsjukhuset?
– Den görs i första hand som employer branding.Vi vill förmedla att Danderyds sjukhus är en bra arbetsplats i en långsiktig satsning för att vårda vårt arbetsgivarvarumärke. Först tänkte vi rikta in oss på sjuksköterskor, för att hantera sjuksköterskebristen. Men vi ändrade oss och valde att visa sjukhusets bredd och jobba långsiktigt. Vi vill ge en annan mer verklighetstrogen bild av akutsjukvård än den man ser på tv. Det blir även här åtta avsnitt per år. Och det är även här Ulf Lindholm som står för den höga kvaliteten. 

Hur berättar ni för lyssnarna att ni finns?  
Det är ju det som är det svåra. Vi har inga externa samarbeten utan jobbar själva med detta och har en ganska knapp budget. Kostnaden per avsnitt blir runt 25 000 kronor, vilket är dubbelt så mycket som Föda barn-podden. Vi jobbar med pressmeddelanden via Mynewsdesk och våra egna kanaler i sociala medier. Eftersom det är en hr-produkt försöker vi också hitta vägar in till yrkesförbundens intranät. 

Fler poddar på gång? 
Jag har massor av idéer och ser oändliga möjligheter. Men än så länge har vi fullt upp med de två poddar som vi redan har.