Naturvårdsverket har börjat ta in medborgarna och myndighetskollegor i arbetet genom att anordna "webbkonsultationer".

– Hur den offentliga sektorn arbetar med kommunikation är helt avgörande för hur demokratin kommer att fungera i samhället, säger Naturvårdsverkets kommunikationschef Berit Oscarsson.

Hon lever som hon lär. Naturvårdsverket har startat "webbkonsultationer" för olika frågor som verket ska bereda. Naturvårdsverket lägger upp en länk på sajten och den leder till ett forum byggt på Relate från Episerver.

– Det handlar om att försöka skapa delaktighet i samhället i olika frågor, så att man till exempel som företagare inte känner att man får regler och lagar uppifrån.

I ett fall fick allmänheten komma in med förslag på hur medborgare kan leva nära varg i Sverige. Konsultationen gav 1 700 inlägg. Nyligen diskuterades om huruvida det finns förbättringsbehov av miljöbalken.

Hur får man i gång ett möte med medborgare som myndighet?
– Det viktigaste är nog att välja ett område där det finns ett behov så att man träffar rätt. Vi brukar också få hjälp av SVT och SR som lägger ut på sina sajter.

Hur gör ni med input?
– Det viktiga är att bjuda in till den grad vi kan leva upp till, vilket material vi kan ta hand om och att det finns ett påverkansutrymme. Det är en viktig demokratifråga. Digitaliseringen ger oss möjligheter att skapa delaktighet som vi bara börjat nosa på så att vi kan skapa delaktighet och få folk att känna att myndigheter är en del av demokratin och inte bara något långt bort.

Ni skulle kunna använda sociala medier?
– Facebook är ju så styrt av Facebook så det finns frågor vi undviker att ha där. Man får förhålla sig till hur systemet ser ut.  De behöver vi gå in i det. Men det går knappt ens att få tag på dem i Sverige.

Vad har ni för policys för sociala medier?
– Vi har inga policys, men en massa tänk vi jobbar utifrån. Det rör sig fort och det kan vara svårt att fatta beslut med policys. Men vi har en del bestämt hur vi arkiverar och lagrar data.

NATURVÅRDSVERKETS VERKTYG
Episerver – webbpubliceringsverktyg
Site Seeker   – sökmotor
Vizzit   – statistikverktyg
Google analytics  – statistikverktyg
Image Vault  –  verktyg för hantering av bilder
Relate – modul i Episerver, används för  hantering av möten.
Sharepoint – kommande verktyg för hantering av möten. men också för projekt och för att dela dokument, ersätter Relate.
Apsis  – Verktyg för nyhetsbrev
Validera  – Verktyg för validering
Talande webb   – Verktyg för uppläsning av text på Webbplatser
Sociala medier  – Facebook, twitter , youtube, flickr, bambuser (direktsändning)
Httrack  – Arkivtjänst för webbplatser
Backupify  – Arkivtjänst för sociala medier

 

NATURVÅRDSVERKETS BYRÅER
BNG, Gullers , New Republic – pr-byårer
Daytona – sociala medier