Göteborgsföretaget Rapid Images är på väg i världen med affärsidén att industriellt skapa digitala upplevelser av produkter. Med riskkapitalister med på färden.

Efter tio års slit tog Rapid Images vd och grundare Mikael Sundell i våras ett kliv rakt ut på världsmarknaden.

– Produkten är mogen. Vi tar ut den i världen. Vi tittar på de stora marknaderna i USA och Tyskland och vi har initiativ i Kina, säger Mikael Sundell.

Arctos Equity investerade i bolaget och är numera huvudägare i bolaget. Mikael Sundell äger dock en betydande del och agerar nu vd i bolaget. På kundlistan finns några av de tyngsta blågula varumärkena: Ica, Ikea och Volvo.

Affärsidén är att erbjuda digitala upplevelser av produkter. Det kan handla om vänd och vridbara bilder eller allt oftare filmer av produkter för e-handeln.

– 90 procent av bilköparna konfigurerar först sin bil på nätet. 70 procent av alla köp börjar online.  Ibland börjar kunden välja bland hundratals produkter och varumärken. Nätet tillåter det. Då är det ju synd om man inte har skapat en bra digital produktupplevelse.

Rapid Images kommer inte ut med Hasselbladskameror och riggar fotobelysning utan utgår ifrån tillverkningsunderlaget i form av cad-ritningar. Utifrån dessa skapar Rapid Images bilder och filmer.

– Vi skapar digitala versioner av de verkliga produkterna, allt från funktion, belysning och material.

De digitala produkterna ska stötta marknadspositionen som de riktiga produkterna ska ta. Det kan handla om att bilen ska åka omkring i rätt landskap.

– När vi jobbar med till exempel med Ikea, så försöker vi ligga så nära deras förväntningar som möjligt med saker som hur ljuset ska ligga och hur materialen ska framställas. Det är till exempel viktigt att det blir rätt vit färg, så att möblerna kan matchas mot bostäder eller andra möbler.

Kunderna har tiotusentalsprodukter i sina sortiment och Rapid Images behöver klara av att producera bilderna i masstillverkningstakt. En utmaning är att de digitala produkterna ska fungera i många olika kanaler. Just möjligheten att klara stora produktioner industriellt är en konkurrensfördel som Mikael Sundell gärna framhåller:

Rapid Images har utvecklat egna metoder och ett eget system som delvis bygger på standardprodukter som Adobe för visuella effekter och Autodesk för 3d-rendering.

Systemet är byggt på en mix av bland annat C/C++, Java och de senaste webteknologierna som HTML5, Javascript och WebGL.

Lokalt är det bildbyråer och reklambyråer, som kommer att känna av Rapid Images expansion.

– Vi tror vi hat ett bättre skalbart erbjudande och flöde som bygger mer på pre-produktion än en traditionell reklambyrå. Och vi kommer från en omnichannel-miljö (flera kanaler samtidigt) och e-handel och inte från reklambranschen.

Globalt nämner Mikael Sundell 3DExcite, Mackevision och Zerolight.

– De är tekniktunga aktörer som låser in sig i teknik. Vi anpassar och efter vad som finns på hyllan och utvecklar sedan egna tillämpningar och arbetsflöden.

Hur tar ni betalt?
– Vi analyserar hur kundens sortiment ser ut och hittar en uppgörelse med kunden.

Under 2014 omsatte Rapid Images 32 miljoner kronor.

Mikael Sundell räknar med att nå 41 miljoner i försäljning i år och 65 miljoner kronor år 2016.

Rapid Images ser flera nya tillämpningsområden och fördelar med digitala produktupplevelser.

* Kunderna kan återanvända mycket av sina tidigare bilder och filmer.

* Kunderna kan börja sälja sina produkter till användarna innan de finns på lager.

* Det går att använda digitala produktupplevelser för att minska på sortimentet ut i butik, kan vara särskilt användbart för stöldbegärliga varor.

Så vad är e-handlarnas ångest i dag?
– Att användarna med ett knapptryck kan jämföra och utvärdera produkter och varumärken. Och att det går att komma in i kundresan på helt nya sätt, som att Hyundai kan komma in före köpbeslutet och prata fordonskatt när användaren hade tänkt köpa en Volvo. Därför måste produktupplevelsen ge ett maximalt värde.

Hur utvecklas den digitala produktupplevelsen framöver?
– Interaktionsgraden ökar. Användarna ska kunna röra sig med fritt i upplevelsen. Det blir allt viktigare att produktupplevelsen också ska fungera efter köp. Användaren ska kunna få sin köpta bil visualiserad i reservdelskatalogen på webben. Och användaren vill ha visuell bekräftelse på sitt köpbeslut. Vi tänker hela tiden omnichannel så användaren få samma upplevelse på bussen eller i sängen.

RAPID IMAGES BYGGER PÅ TRE GRUNDSTENAR
* Kreation
* Teknik
* Innovation