Den strama Nyhetsbyrån Direkt, öppnar för köp av artiklar. Nyhetsbyrån vänder sig till noterade företag som vill ha artiklar skrivna om sig för att påverka värderingen av bolaget.

Nyhetsbyrån Direkt, som på 36 personer omsatte 37 miljoner kronor år 2014,  tycker sig ha sett en lucka på marknaden bland nynoterade företag som hamnar i medieskugga och därmed riskerar att få en felaktig värdering. 

– Bolagen går till marknaden i förhoppningen om att få synlighet. Men trots att bolagen valt att bli publika, trillar de snabbt ner i medieskugga. Men de är förtjänta av en annan bevakning och att någon berättar varför de är på börsen och de har behov av att blir satta i ett sammanhang, säger Lars Östlund, vd för Nyhetsbyrån Direkt.

Med sin marknadsanalys i ryggen, har Nyhetsbyrån Direkt startat ett nytt affärsområde där företag kan köpa en artikel om sig själva.

– Vi beslutade oss för att ta steget, men med tydliga riktlinjer. Hela Nyhetsbyrån Direkts trovärdighet bygger på att vi är oberoende. Redaktionen på Nyhetsbyrån Direkt ska inte veta vilka redaktionen som skriver för Cision Promoted jobbar med.

Kan ett bolag på så vis påverka sitt eget värde?
– Idén är att beskriva bolagen så att de får rätt värdering. Jag tror att många små bolag har för låg värdering för att aktiemarknaden inte förstår vad bolaget gör. Stora bolag har inte det problemet.

Nyhetsbyrån Direkt samarbetar med Cision, som distribuerar pressmaterial. I detta fall distribueras artiklarna under vinjetten Cision Promoted. Tanken är att producera så intressant material så att aktieägarna vill ta till sig den. Ett led i det är att Avanzas nyhetsportal Placera.nu valt kommer att spegla Cision Promoted.

– I dag finns en vit fläck, där mycket av bilden kring bolagen och deras aktier sätts på forum, chattar och i andra sammanhang där kvaliteten varierar, lindrigt uttryckt.

I samband med att ett pressmeddelande skickas ut om bolaget, får bolaget en fråga om de även vill ha en artikel skriven om sig.

En grupp anställda utanför redaktionen samt frilansare gör texterna, men efter Nyhetsbyrån Direkts egna metoder.

Lars Östlund påpekar dock att journalisterna ska jobba fritt, trots att de i praktiken jobbar på en contentbyrå.

– Journalisterna bestämmer vinkel och ställer frågorna. Men bolagen får läsa citaten.

Men om ni kommer fram till en negativ bild av företaget?
– Vi har gjort det här i 27 år på Nyhetsbyrån Direkt. Vi har ingen annan avsikt än att beskriva bolagen som de är. Och bolagen får prata till punkt.

Lars Östlund känner inte till någon konkurrent som har samma "helhetshrepp".

– Kunderna kan gå till en pr-byrå , men den har inte samma förankring på marknaden som oss och känner inte vad som är intressant kring ett bolag.

Först ut med en sponsrad artikel var förra veckan det danska it-företaget Photokat som är på väg till First North i Stockholm.