I går, på världsdagen för pressfrihet, gick landets absolut tyngsta mediechefer ut i ett upprop och krävde att regering och riksdag agerar mot Telia för bolagets avtal med Facebook. Men flera av mediecheferna gör själva affärer med Facebook.

Landets tyngsta mediechefer vill att regeringen och riksdagen agerar för ett "öppet och säkert" internet efter att statligt dominerade Telia skrivit avtal med Facebook om gratis distribution av den amerikanska sociala medier-tjänsten.
Samtidigt kommer statistik från Mediavision som visar att 49 procent av svenskarna får sina dagliga nyheter från Facebook och 46 procent från Aftonbladet.

"Även om kundens surfpott tagit slut, och resten av internet stängts, är det möjligt att läsa publiceringar på Facebook – däremot inte från svenska medieföretag", skriver mediecheferna som anser att Telia utför en "direkt attack" mot den så kallade nätneutraliteten.

Men många medier gör själva betydande affärer med Facebook. Dels för att marknadsföra sitt redaktionella innehåll, dels för att få använda Instant Articles, som är Facebooks distributionskanal av andra mediers nyheter.

Expressen är ett exempel.

– Expressen, precis som alla stora mediebolag som har en stark närvaro i sociala medier, distribuerar innehåll via exempelvis Facebook Instant articles enligt samma logik som att vi har en egen partnerkanal på Youtube, en egen app på Spotify, ett 30-tal olika Facebook-sidor och många Twitter-konton. Facebook är en distributionskanal, på samma sätt som Apple är det för Expressen TVs Apple TV-app eller Samsung är det för Expressen TVs smart-tv app. Diskussionen om nätneutralitet handlar dock om något helt annat, berättar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, via mejl.

Är det inte hyckleri att kritisera Telias avtal med Facebook när ni själva har ett?
– Nej, vi har nämligen inget avtal med Telia och vår kritik om riskerna för nätneutraliteten nu riktar sig heller inte specifikt mot Facebook, utan vi vill uppmärksamma vilka konsekvenser sådana här affärsmodeller hos telekomoperatörer kan få. Det är alltså heller ingen Telia-fråga, egentligen, utan det handlar om hela branschen.

Kommer era affärsförbindelser med Facebook att förändras nu efter bolagets uppgörelse med Telia?
– Vi kommenterar inga enskilda affärsrelationer, men det är väl ingen hemlighet att Expressen och Facebook har nära relationer, säger Thomas Mattsson.
 

Även Aftonbladet gör affärer med Facebook. Publishern Sofia Olsson Olsén, berättar hur hon tror att Aftonbladet kan påverkas av samarbetet mellan Facebook och Telia?

– Det här är ett först steg. Man vet inte vart det tar vägen. Det skulle kunna vara så att vi måste anpassa oss för att få finnas på Facebook och liknande. Om inte de gemensamma vägarna hålls uppe, kan det gå som (de censurerade) bilderna på Zorns dalkullor, ammande mammor eller den lilla Havsfrun på Facebook. Då blir det amerikanska företag som bestämmer vad som får visas i Sverige. Det vore förödande om vi var tvungna att anpassa innehåll och journalistik efter vad som bestäms i Silicon Valley.

Men det är ju inte bara Facebook som är en distributionskanal, det finns ju även internet?
– Men saken är den att om du som mobiloperatörskund (hos Telia) får slut på all surf, då finns bara ett alternativ och det är Facebook.

Vad gör ni själva för affärer med Facebook?
– Vårt förhållande till Facebook är extremt kluvet. Det är en stor hatkärlek. Vi är med i Instant articles men har hittills haft ett försvinnande litet utfall. Vi är tvungna att hålla koll på vad Facebook gör och vilka tjänster de erbjuder. Det handlar om var läsarna och användarna finns. Vi stänger ingen dörr för samarbete med Facebook. Men nu pratar vi om ett statligt ägt telekombolag (Telia).

Stöttar ni inte Facebook genom att nyttja och betala för deras tjänster?
– Jo, men våra läsare och användare, befinner sig där och då ska vi också göra det. Men i grunden står vårt varumärke starkt och vi har 80 procent direkttrafik.

Ni riktar ert upprop inte mot Telia utan mot regering och riksdag. Varför?
– De är riktat mot dem som ägare av Telia.

Vad hoppas ni åstadkomma med uppropet?
– Jag hoppas på en hearing, som efter den stora hacker-attacken och att vi får upp ögonen för att internet som vår gemensamma väg. Det är en större fråga, i en tid när tryckfriheten minskar, än att en mobiloperatör har ett avtal med ett amerikanskt sociala medier-företag.

– Vi tycker att det är en bra debatt. Nätneutralitet är en bra sak att prata om. Det är också viktigt för Telia att följa människors ändrade beteenden. Kommunikation är kärnan i det vi gör. Förut användes telefon och sms, nu sker kommunikation via sociala medier och det är därför vi gör det här (samarbetar med Facebook), säger Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär, till Dagens Opinion.

Nu målas en bild av att ni stänger ute den svenska mediebranschen?
– Vi blockerar ingenting. Vi ger människor ökade valfrihet att använda de tjänster de vill komma åt var de vill. Jag vill tro att vi ökar flexibiliteten och att vi måste stödja det.

Det kan uppfattas som ni bidrar till Facebooks ökade dominans. Och vad händer om man drar ut linjerna och tidningar som Aftonbladet blir helt beroende av amerikanska sociala medier för att komma ut och att beslut vad som får publiceras fattas i Silicon Valley?
– Vi jobbar nära Aftonbladet och har samarbetat kring nyheter. De behöver också fundera på hur de ska distribuera sina nyheter i det föränderliga landskapet. Människor bestämmer själva hur de tar till sig nyheter och det är fantastiskt för Aftonbladet om det sker via dem. Jag är säker på att Aftonbladet precis som vi anpassar sig efter sina kunder.

Kommer ni att ändra något efter kritiken från mediecheferna?
– Vi har inga planer på att ändra något, säger Jonas Hasselberg.

mediecheferna bakom uppropet
Casten Almqvist, vd TV4-gruppen
Sture Bergman, vd och koncernchef VK Media
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio
Per-Anders Broberg, vd Utgivarna
Unn Edberg, ordförande Sveriges Tidskrifter och vice vd tidningen Chef
Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning
Anders Enström, chefredaktör Barometern och Oskarshamnstidningen
Charlotta Friborg, chefredaktör och vd UNT
Raoul Grünthal, ordförande TU – Medier i Sverige och Sverigechef Schibsted
Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad
Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige
Anders Ingvarsson, chefredaktör Sundsvalls Tidning
Anders Jensen, vd MTG
Fredric Karén, chefredaktör SvD
Anna Lindberg, vd Östgöta Media
Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen
Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter
Anders Nilsson, tillträdande chefredaktör Nerikes Allehanda
Daniel Nordström, chefredaktör VLT
Helena Nyman, chefredaktör Arbetarebladet
Sofia Olsson Olsén, chefredaktör och vd Aftonbladet
Thomas Peterssohn, vd Mittmedia
Pia Rehnquist, ansvarig utgivare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan
Hanna Stjärne, vd SVT
Christel Tholse Willers, vd UR
Sofia Wadensjö Karén, ordförande Utgivarna och vd och chefredaktör tidningen Vi
Kerstin Årmann, chefredaktör Blekinge Läns Tidning