Tech, musik och digitala medier, det består festivalen South by Southwest (SXSW) i Austin av.  I år vimlar det av fler svenskar än kanske någonsin förut. Beaconomist har fått trendspaningar från tre av dem.

Sevastian

Sebastian Elmblad på reklambyrån DDB har spanat in en trend, criminal prototyping. Det handlar om att det i dag startas  många tjänster som ligger framför lagstiftningen, exempelvis som Uber. Mycket av tekniken i dag utmanar traditionella affärer och det kan vara helt efterfrågedrivet. När aktörerna bakom har fått ihop några miljoner användare, tycker de att det är värt att fortsätta att driva tjänsterna även om de inte skulle ligga i linje med lagstiftningen.

Jenny%20Kaiser

Jenny Kaiser, landschef för Visit Sweden i USA, har kommit fram till värdet för konsulter att vara på plats i Austin. Det handlar om att lära sig den kontext uppdragsgivarnas varumärkens ska kureras fram i . Ett exempel är att många av de appar som visas upp mest och fungerar bäst  handlar om att organisera användarens liv eller underhålla användaren. Då ska konsulten kunna sätta varumärket för exempelvis ett försäkringsbolag i sammanhanget så att det bästa från två världar kan skapas.

Jessica Burström, är vd för kommunikationsbyråernas organisation Komm, som  är på plats som en del av The Swedish Affair. Hon har spanat in en trend som handlar om hur digitala tävlingar kan användas för att göra rutinuppgifter i näringslivet mer lustfyllda.  Ett exempel är hur olika kandidater tävlar sig till jobb genom att genomgå en handfull deltävlingar som ger ett mått på IQ och berättar vad kandidaten är snarare än vad kandidaten har gjort via cv.

Jessica Burström reagerade också på begreppet cyber bullying, som visade ansiktet när halva Austin spärrades av i samband med att personer utsatta för hot skulle delta i en paneldebatt.
”Sociala medier, som skulle vara grunden för det fria ordet, bir attackerat. Människor har börjat censurera sig själva”.

Ett seminarium med Jim Bankoff vd för Vox Media gjorde också intryck på Jessica Bjurström.  Vox driver medier som The Verge, Polygon, Curbed, Eater, Racked, Vox and Recode.  
“Jim Bankoff berättade att om mediehusen tidigare har fokuserat på att nå de stora massorna, så är det mindre mängder människor nu. Mediehusen riktar sig till en mindre grupp individer och får dem att känna att de vill bli återförsäljare till en mediekanal. Mediehusen bygger sina kanaler som varumärken som vill ascool gympadoja som helst. Mediehusen försöker få kanske 500 människor som är så starka att de påverkar alla och att de är värda tusentals kronor per kontakt. Jim Bankoff sa också att det är viktigt att en mediekanal klarar av att finnas på alla plattformar, som sociala medier, event och olika samarbeten. För medieägarna gäller det alltså att ha blykoll på sina varumärken.