Den svenska content-branschens årliga  tävling stöps i  år om helt och är inte längre bara en svensk angelägenhet. Samtidigt blir det dyrare att tävla för medlemmarna.

När Guldbladet blir Swedish Content Awards handlar det om så mycket mer än ett namnbyte.

Tävlingen byter tänk kring kategoriseringen. I stället för att tävla i kanaler som kundtidning, webb och rörlig bild öppnar tävlingen 13 kategorier för olika branscher, fyra kategorier för olika hantverk som rörligt och foto. Utöver det bjuder Swedish Content Awards in till tre övergripande målgruppskategorier  för konsumentkommunikation (b2c), företagskommunikation (b2b) samt internkommunikation.

– Tittar man på internationella tävlingar i content marketing skär man på den ledden. Men det är inte så vanligt för andra kommunikationstävlingar i Sverige, säger Elisabeth Thörnsten, vd för Swedish Content Agencies, som är content-byråernas branschorganisation.

Sammanlagt får Swedish Content Awards 20 kategorier. Frågan uppstår då om den svenska marknaden är stor nog för att fylla alla med kvalificerade bidrag. Det visar sig att det finns en baktanke med upplägget.

– Vi tror att Sverige är tillräckligt stort, men vi bjuder även in övriga länder att tävla. Vår inbjudan och tävlingssajt är på både engelska och svenska.

Så tävlingen är helt internationell?
– Ja, det är den, men vi tror inte på någon stor anstormning första året.

Varför internationalisera den svenska branschföreningens årliga tävling?
– Vi har sett att vi ligger långt framme i Norden med att arrangera en tävling för det bästa inom content  marketing och vi ligger långt framme med det vi gör som branschförening. Då gärna bjuder vi gärna  in andra länder att dela det med oss. Vi tror förstås att de nordiska länderna vill delta och har fått positiv respons från Norge.

Hur marknadsför ni tävlingen internationellt?

– Vi ingår i ett internationellt nätverk med våra systerorganisationer i Europa, ICMF, och där ska vi dela detta.

Swedish Content Agencies höjer tävlingsavgiften per bidrag till 2 350 kr för medlemmar och 3 350 kronor för icke medlemmar. Utländska deltagare bjuds på det första bidraget. Samtidigt begränsar föreningen möjligheten  för ett och samma bidrag att tävlar i fler kategorier.

Är inte detta en försämring för medlemmarna?

– Vi satsar på att lyfta content marketing på agenda och göra en prisutdelning som ska kännas som  den bästa någonsin. Vi har också investerar i ett system för juryn, Penetrace.

Just Penetrace är jämte PP Pension tävlingens sponsorer. Papperstidningen Resumé är mediepartner och dess chefredaktör Johan Såthe tar också plats i juryn, jämte Johan Lopes Helgesson, Adobe och Maria Olin, rektor Medieinstitutet.

Prisgalan hålls 31 maj på Berns Stockholm.

 

JURYN
Johan Lopes Helgesson, Adobe Systems Nordic
Lottie Knutson Styrelseproffs och författare
Olle Lidbom, kommunikationschef Norstedts Förlagsgrupp
Maria Olin, rektor Medieinstitutet
Sara Rosengren, docent marknadsföring, Handelshögskolan Stockholm (juryns ordförande)
Caroline Rudbeck Head of Group Communication, Dustin
Johan Såthe, chefredaktör Resumé
Johan Östlund NoA Client Lead/partner, Åkestam Holst

 

KATEGORIER, LÖSNING OCH EFFEKT
Fordon
Bank, finans, försäkring
Resor, nöjen och fritid
Ideellt
Detaljhandel/snabbrörliga konsumentvaror
Offentlig sektor
Industri/tillverkning/energi
Teknik/telekom/it
Bygg, entreprenad, fastigheter
Intresse- och branschorganisationer/fackförbund
Friskvård och hälsa
Tjänsteföretag
Transport och logistik

HANTVERK
Foto/illustration/grafik
Design
Text
Rörligt

ÖVERGRIPANDE
Bästa B2C-kommunikation
Bästa B2B-kommunikation
Bästa internkommunikation