Content-byråerna som renodlar på native-annonsering har haft en explosionsartad tillväxt under 2015. En framgångsfaktor tycks vara att jobba tätt med mediekanaler för distribution av innehållet.

Johan Åsén, produktdirektör Schibsted och har därmed ansvaret för Aftonbladet Partner Studio, som fungerar som en intern studio. Det är inget snack om var han ser tillväxten bland medieköparna.

– Online, tv, mobil och native är det som växer i väldigt stark takt. Det är en väldigt stark efterfrågan på native. Vi har haft en explosion under 2015, säger Johan Åsén, som inte kan lämna ut några siffror på affärsområdets försäljning.

Han tycker att det inte är helt enkelt att definiera begreppet native.

Hur definierar du själv native?
– Ett innehåll som tillför mervärde för användaren i text och bildform.

Var kommer efterfrågan på native ifrån?
– Primärt från annonsörer som vill berätta storys eller kör produktlanseringar där det finns mer att berätta än en bild.

Växer hela marknaden eller tar ni marknadsandelar?
– Jag är helt övertygad om att hela marknaden växer, men när det inte finns en gemensam definition blir det svårare att benchmarka.

Vilka konkurrenter möter du?
– De traditionella mediehusen i Sverige, men även från mindre aktörer som Newsner/Nyheter365, säger Johan Åsén.

Brand Publishing är ett bolag inom Spoon, som ägs av Bonnier Growth Media. Under sitt första räkenskapsår räknar vd Christian Dahlborg med att komma upp i 15 miljoner kronor i omsättning. Och han räknar med fortsatt tillväxt.

– Det tror jag definitivt. Vi ser en tillväxt inom content för att det går att kommunicera mer relevant särskilt när annonseringen flyttar till mobilen.

Nyheter365 är en byrå utan kopplingar till traditionella mediehus. I stället har Nyheter365 startat den egna klicksajten Newsner där företaget kan hjälpa kunderna att distribuera native-annonser.

– Newsner är en bra kanal att äga själv affärsmässigt och till att utvecklas nya grepp och visa på framtidens native. Det blir lättare att ta greppen vi skälva vill ta, säger Johan Rikner, vd för Nyheter365.

Vad är nästa steg?
– Framförallt utveckling av branded content, liknade de advertorials vi ser på sajter som Buzzfeed och liknande lösningar som Aftonbladet har gjort med Telia, sponsrade artiklar. Det tror vi växer mycket. Branded content i video tror vi också blir stort.

Den stora delen av intäkterna för Nyheter365 kommer från native-annonser. Nyheter365 räknar med att mer än fördubbla försäljningen till 60 miljoner kronor. Personalstyrkan dubbleras till 30.

Var kommer affärerna ifrån?
– Egentligen från alla branscher. Historiskt har vi varit duktiga på visa konvertering och tydliga resultat även på kort sikt, där skiljer vi oss från andra byråer som kanske mer bara på lång sikt.

Växer marknaden eller tar ni marknadsandelar?
– Vi är rätt säkra på att marknaden växer som helhet.

Vilka konkurrenter känner du av?
– Kanske Spoon, Minimedia någon gång, och Wasp. Men vi ser inte jättemycket av någon konkurrenssituation, säger Johan Rikner.

Minimedia är landets första byrå renodlad på Native. Byrån har hela tiden varit knuten till Aftonbladet och sticker också ut genom ett tapp i intäkterna från 88 till 46 miljoner under 2014. Dippen har förklarats av att Minimedias intäkter är hårt kopplade till Aftonbladets affärer och att byrån inte har hunnit produktutveckla. Minimedia håller dock intäkterna i år, berättar byråns kreativa chef Lars Östling.

– Vi ligger kvar på ungefär samma nivå. Vi jobbar vidare med att utveckla nästa generations native.

Lars Östling ser en fara i att native-annonserna är den nya bannerannonsen med dalande priser och svikande publik.

– Native har svärtats ner och betraktas som en klick-banner. Native säljs efter hur många klick annonserna ger. Vi tror att native är värt mer än så och tycker att native också har ett exponeringsvärde.

Men de andra byråerna pratar om stark tillväxt?
– Man ser att native är klickbara banners. Därför finns en efterfrågan. Men det blir inte så sunt i längden. Och de andra byråerna är där vi var för sex år sedan och är nyfrälsta, säger Lars Östling.

De fyra byråerna i artikeln, Minimedia, Wasp, Branded Publishing och Nyheter 365 ökar sin sammanlagda omsättning med 77 procent till 155 miljoner under 2015, jämfört med föregående år.

tabell-native