När Bonnier News kraftsamlar och slår ihop säljet för Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri, bildas även en kraftfull intern studio som ska ta fram de nya tekniska metoderna och formaten marknadsavdelningarna frågar efter.

Grunden till Bonnier News Studio finns i dag i Expressen Studio, som är en avdelning med fem personer, mest tekniker som kan ux och "tekniska kreatörer", som de kallas internt.  Chef för Studio är i dag Anna Atvidsson som i sin tur rapporterar till Alexander Lydecker som efter omorganisationen blir försäljningsdirektör för Expressen och Bonnier News Sales.

– Min roll blir att se till att Bonnier News erbjudande blir mer lättillgängligt än i dag för Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri för sig och tillsammans, säger Alexander Lydecker.

Under sin tid på Expressen har Alexander Lydecker jobbat med produktutveckling och byggt upp nya format och funktioner för kunderna.

– Det kommer jag att ta med mig i den nya organisationen. Vi bygger upp en gemensam supportfunktion, en innovationshub, som alla inom Bonnier News ska kunna ta del av. Vi kommer att jobba kundcentrerat och sömlöst mot våra olika varumärken. Utifrån brief kan vi produktutveckla på ett helt annat sätt och inleda längre samarbeten.

Hur många som kommer att jobba på Bonnier News Studio, kan inte Alexander Lydecker uppge.

– Men vi blir fler än i dag (5).

Det handlar mycket om att ta fram nya format, som används som alternativ till traditionell marknadsföring. Det kan röra sig om produktplacerade tv-produktioner, men även native och branded content. Bonnier News Studio ska också erbjuda kunderna loggning av användarbeteenden och köpbeslutsprocesser för uppföljningar av kampanjer.

Expressen Studio har bland annat utvecklat formatet Get started för Stadium, ett nytt format för Electrolux startsida och en tv-portal för Samungs lansering av nya telefoner.

Har Dagens Industri och Dagens Nyheter jobbat med detta förut?
– Nej, det blir nytt för dem. De får ny kompetens och möjligheter att göra ny saker.

Studio utvecklar även nya tekniska lösningar.

– Vi gör väldigt mycket tester nu för att ta fram relevanta tjänster för beacons.

Hur ser efterfrågan ut för Studios del?
– Vi är den snabbast växande avdelningen just nu. Alla söker nya innovativa lösningar att nå ut med, i kombination med traditionella räckviddsköp.

Studio tillverkar inget eget content utan anlitar Expressens byrå Wasp. Upplägget påminner om Schibsteds som är huvudägare i content-byrån Minimedia i kombinations med Aftonbladet Studio.

– Vi har inte gjort något som Schibsted har. I var igång tre månader för dem. Vi tittar på andra aktörer än Schibsted, på den globala marknaden där man har tagit ett steg till. Jag skulle snarare säga att man tittar på oss.

Alexander Lydecker rapporterar till Henrik Stangel, som blir chef för Bonnier News Sales.

Den nya organisationen ska vara på plats i 1 januari 2016.