Undersökningsföretaget Comscore utvecklar en panel för mätning av mobilt surfande i Sverige.

Företaget har tidigare haft en panel för mätning av surfning från desktop, men får nu en panel även för mobilt surfande. Detta efter att företaget har inlett ett globalt strategiskt samarbete med WPP där bland annat undersökningskoncernen TNS ingår. Stefan Svanfeldt, ansvarig för digitala undersökningar på TNS Sifo berättar;

– Vi hoppas ha något klart i slutet av detta år, säger han.

TNS Sifo har i dag en egen internetpanel bestående av 18 000 medlemmar, Orvesto Internet. För denna mätning används en skriptbaserad metod som innebär att samtliga panellisters mobil, dator och surfplatta kan följas, en metod som även funkar via mobiltelefonen. Akilleshälen är dock att kundernas sajter som ska ingå i mätningen måste vara taggade.

För att kunna mäta sajterna som inte har taggat, ska TNS Sifo komplettera med Comscores metod, där också otaggade sajter kan mätas.

Tanken är att Comscores mätningar ska kunna användas för att göra globala jämförelser, medan TNS Sifos panel ska bli den lokala mätvalutan som jämförs med andra medieräckvidder via Sifos Orvesto.

– Där blir vi en planeringsvaluta för reklamköpare, förklarar Stefan Svanfeldt.

Comscore, som har jobbat mycket i det tysta i Sverige, har även andra verktyg på gång.

Ett exempel är analysverktyget VCE, som ska kunna värdera annonskampanjer på internet, bland annat genom att sålla bort robottrafik och s k fraud från kampanjer och därmed mäta enbart riktiga kontakter i målgruppen.

– Vi kommer också att kunna följa kunderna och deras köpprocesser för olika sajter, berättar Stefan Svanfeldt.