Kia Index monopolliknande ställning som måttstock på webbtrafik, utmanas nu i grunden av företaget Ocast.

Sedan något år erbjuder Ocast publicister ett paket där de kan länka till en sida med där de kan marknadsföra sitt annonserbjudande. På sidan kan de även visa besöksstatistik och huruvida sajten följer IABs standard för webbannonsering.

– Vi vill att publicisterna ska få tillbaka kraften genom ett enkelt abonnemang hos oss. Det som har hänt ät att externa säljnätverk och Google har tagit så mycket kraft från publicisterna, säger Erik Gisaeus, grundare av Ocast. 

Ett abonnemang kostar 1 495 kronor per månad. Det kan jämföras med Kia Index som tar 300-1 580 kronor per månad, beroende på storlek på sajten som ska mätas.

Enligt Erik ska 200 svenska sajter ha köpt ett abonnemang. I dag kan Ocast visa mätningar från Adobe Sitecatalyst, AT Internet och demografiska variabler från Orvesto Internet. Ocast diskuterar även med TNS Sifo.

– Allt för att säkerställa att annonsörerna kan känna sig trygga.

Ocast har agressiva tillväxtmål och ska ge sig ut internationellt med Norden som första anhalt. Den första danska kunden, Pricerunner, är redan på plats.

– Målet är att vi ska växa rejält. Vi ska få in 10 000 sajter på tre år.

Det skulle gälla internationell, och ge årliga intäkter på runt 180 miljoner kronor.

Erik räknar med att det i vardera nordiskt land finns runt 300 sajter som platsar på Ocast listan. Ocast får på sikt en informell auktoriseringsroll. I dag är Kia Index, som är en lönsam affär för ägaren, branschorganisationen Sveriges Annonsörer, den rådande måttstocken. Ocast är därmed en utmanar till Kia Index.

– Kia har väl sin roll, men många publicister tycker att det är lite speciellt att det ligger hos Sveriges Annonsörer, som är en lobbyverksamhet. Och hos Kia kan man bara säkerställa sin trafik. De tjänar ganska bra med pengar, och det är inte alla publicister nöjda med.

Blir ni en konkurrent till KIA.

– Konkurrenter blir till slut våra partners, som TNS Sifo, som via oss kan spela den rollen. Kia är duktiga absolut, och vi hade gärna samarbetat med dem. Men vi har inte hört något.

Erik tror att både mediebyråer och reklambyråer kommer att gilla Ocast när de planerar medieköp.

– Senast i går hörde LRF Media av sig och sa att mediebyrån OMD tyckte det vara lättare att hitta LRF som mediehus. Det var positiv, säger Erik Gisaeus.

Beaconomist har sökt Tobias Eidem, ansvarig gör KIA-index, upprepade gånger.