Det nordiska kommunikationsbyrånätverket The North Alliance köper digitalbyrån Nansen i en jätteaffär. Nansens vd Michael Jäderlind och The North Alliances vd Thomas Høgebøl berättar om upplägget.

Nansen, som under sitt senaste bokslutsår (brutet april) omsatt 108 miljoner kronor, förvärvas till sin helhet av The North Alliance. Nansens ägare blir sedan delägare i The North Alliance. Nansen, som finns i USA och Sverige, blir ett komplement till norska Making Waves, som redan ingår i The North Alliance och har kontor i Norge och Polen. Affären innebär att The North Alliance tar ett kliv närmare den finska koncernen Nordic Morning som tidigare i år förvärvade digitalbyrån Ottoboni.

Michael Jäderlind, vd på Nansen, berättar:

– Vi har känt på varandra i två år, träffats och fikat och funderat på hur vi ska bli en bra pusselbit i för The North Alliance. I somras bestämde vi oss och började skriva papper.

Ni är ju tekniktunga. Hur passar ni in ett nav av kommunikationsbyråer?
– Vi jobbar med lösningar inom e-handel eller andra webblösningar, integration och lite större åtaganden. Då blir det ganska tekniktungt. Men när vi har tänkt långsiktigt i Nansens styrelse handlar det mycket om att varumärkesupplevelsen består av digitala tjänster och då är det viktigt att förstå varumärken och kundupplevelser och här i koncernen (The North Alliance) finns byråer som Åkestam Holst och Great Works.

Men ni kan väl det här med varumärke lika bra som reklambyråerna, är det reklambyråernas kontakter ni vill komma åt?
– Det har varit en aspekt som vi har sett, att se ännu större internationella kunder. Det är klar vi ser en fördel i det, säger Michael Jäderlind.

Systerbyrån Making Waves påverkade beslutet att fatta affären.

– Vi är nästan identiska byråer, utan att vi har geografiska överlapp. Och vi har precis samma sätt att tänka.

Hur är affären konstruerad?
– The North Alliance har förvärvat Nansen på samma sätt som de andra byråerna. Det finns en kontantdel. Sedan investerar man en stor del av köpeskillingen i The North Alliance. Då blir mönstret att man ska hjälpas åt, så det sker ingen suboptimering. Det var en anledning att vi kände att det när kommer att bli riktigt bra.

Hur stort inflytande får Nansens ägare i The North Alliance?
– Det kan jag inte utantill, men det är klart att det är en stor affär, säger Michael Jäderlind.

Störst inflytande har dock sannolikt det finska riskkapitalbolaget Capman, som finansierar affärerna.

Tanken med bygget The North Alliance är att skapa en nordisk konkurrent till globala nätverk som WPP, IPG, Omnicom och Publicis.

Vad kan då en digitalbyrå tillföra ert nav av kommunikationsbyråer?
– De kan tillföra varandra massor. Nansens djupa kunskap kring teknik och förståelse för hur människor använder digitala produkter och tjänster och våra kommunikationsbyråers förmågor att berätta historier och förmedla budskap som människor tar till sig kompletterar varandra väldigt bra. På det här sättet kan vi ge kundernas kunder en helhetsupplevese i alla touch points, säger Thomas Høgebøl, vd för The North Alliance.

Hur ska ni använda Nansen till att skapa mer affärer?
– Vi har märkt att vår samarbetsmodell funkar väldigt bra. Våra byråer kan hela tiden koppla på andra kompetenser i sina uppdrag vilket ger våra kunder tillgång till en bred uppställning av experter på många olika områden. Nansen kommer både få och ge mer affärer till och genom The North Alliance.

Nansen, med en omsättning på drygt 100 miljoner kronor, måste bli en mycket tung aktör inom The North Alliance. Hur ändras ägarmakten nu?
– De blir ägare på likt sätt som dom övriga byråerna men Capman kommer fortfarande att ha en majoritet.

Efter uppköpet av Nansen, vad skiljer The North Alliance totalerbjudande från de andra nordiska aktörerna Nordic Mornings och Intellectas?
– Vi har ett spetsigare erbjudande i och med våra tunga bas inom tech, samtidigt som vi har några av de absolut bästa och mest belönade byråerna på sina områden inom reklam, design, event och digitalt.

Hur ser du på content och content marketing?
– Som en naturlig del av hela kommunikationskakan. I slutändandan handlar allt ändå om att skapa kommunikation som människor vill ta del av och som bidrar till bättre affärer för våra kunder.

Hur jobbar ni med content marketing i The North Alliance?
– Flera av våra bolag jobbar med content marketing redan och vi har nyligen även startat ett nytt bolag, Round & Round med fokus på pr och content.

Ska ni köpa en content-byrå?
– Vi ser inget behov av att köpa en renodlad content-byrå då den kompetensen redan finns inom flera av våra bolag, säger Thomas Høgebøl.


MER OM
The North Alliance bildades våren 2014 och består idag av följande byråer: & Co, Acoustic, Anorak, Bold, Evidence Strategy, Great Works, Making Waves, Nansen, Promenad, Round & Round, Studion, StudioNoc och Åkestam Holst.