En av de stora utvecklingstrenderna är steget från desktop till mobile first. Viktor Calmhede, sökmotorkonsult på byrån Pineberry, berättar hur du blir sökbar även som responsiv mobilsajt eller app.

Viktor Calmhede inleder samtalet med att klargöra att det finns tre tekniska lösningar att välja bland för alla som vill bli mobile first.

* Responsiv sajt. Webbsidan anpassas efter skärmstorlek, ofta sker det spaltvis.

* En separat mobilsida med egen url (webbadress) och en sajt med en annan url.

* Dynamisk sajt. Sajten känner av inkommande enheten och erbjuder koder anpassade efter enheten.


– Alla tre lösningar har sina för- och nackdelar och alla går bra att använda till att driva trafik från Google men det gäller att implementera på rätt sätt. Där har Google har gett bra riktlinjer.

Ibland får man känsla att Google ändrar sina riktlinjer ofta nyckfullt. Hur långsiktiga är dessa riktlinjer?
– Jag tycker de är långsiktiga. De går också från desktop till mobiltänk själva, och har blivit bättre på att ge riktlinjer.

Finns det några generella riktlinjer att tänka på?
– Du måste tänka att mobilen är det generella. Det går inte att bortse från. I dag sker mer än hälften av alla sökningar mobilt. För vissa av vår kunder är det över 70 procent. För b2b-sajter är det lägre och ligger på runt 25 procent.

Söker användarna på andra sätt när det söker mobilt jämfört med desktop?
– Man har sett att de gör kortare sökningar. Men det börjar avta. Det som är intressant nu är att man som användare ska kunna söka genom att prata till mobilen. 

Hur tar jag höjd för röststyrda sökningar?
– Det förändrar inte arbetet. Du ska ha samma tänk. Det handlar snarare om att din sajt inte ska ha några tekniska begränsningar och fungera för alla mobiler.

Hur behöver jag tänka kring olika kombinationer av operativsystem, som Ios och Android och olika hårdvaror?
– Jag skulle säga att det mesta funkar bra för de flesta.

I våras myntades begreppet mobilgeddon, som ett sätt att beskriva vad som skulle hända desktop-sajter när Google lanserade sin nya algoritm 21 april. Hur gick det?
– Det blev ju inte så stort man trodde från början. Men vi tror att Google skruvar på och arbetar med det så att det blir större skillnader mellan desktop och mobil.

Är det viktigt att tagga sitt innehåll även för mobilen?
– Det är jätteviktigt att göra det på rätt sätt precis som för desktop. Det är i stort sett samma parametrar men det finns vissa taggar som man ska använda för att Google ska förstå hur din mobilsida och din desktopsida hänger ihop. 

Hur gör jag appar sökbara?
– Du kan göra appar sökbara, men aldrig lika bra som en sajt. Jag skulle säga att investera i en app som mobilsida, är ett misstag. Just för att sökbarheten är så mycket sämre.

Det finns Google Play och Apple App Store….?
– Där kan du såklart ranka med en app på sökord som är viktiga för din verksamhet . Men mest trafik finns hos Google så jag skulle prioritera ner appen och ha en bra mobilsida först.

Vilka verktyg jobbar ni med?
– Vi bevakar hur våra kunder rankar i det mobila sökresultatet. Du kan göra det själv genom att till exempel använda tjänsten Wincher. För att analysera den mobila trafiken använder vi Google Analytics. Där tycker vi det är viktigt att analysera den mobila trafiken separat. 

Ska jag tänka på något särskilt när jag analyserar mobil trafik?
– Ja, om den skiljer sig från desktop. Är mobiltrafiken mycket lägre, kanske du har ett problem.

Om jag vill se hur sökbar min mobilsida är?
– Du kan gå till Googles mobilvänlighetstest och få veta vad som behöver förbättras.

Funkar Googles mobilvänlighetstest?
– Ja, den visar hur Google ser på din sajt. Om inte Google tycker att du är mobilvänlig, kan du få försämrade sökresultat, säger Viktor Calmhede.


TRE TIPS
1. Skapa en mobilvänlig sida och se till att följa Googles riktlinjer för den teknik du väljer

2. Mät och utvärdera din mobila trafik separat 

3. Mät din mobila ranking i Google för dina viktigaste sökord