Under förra veckan blev det känt att H&M har inlett samarbete med Shopjoy om wtt Ibeacon-system. Vdn Pär Bäck är på Teneriffa när Beaconomist ringer.

Hur går det för Shopjoy?
– Det går bra! Det är hundratals kunder som har köpt demopaketet. Men än så länge är det få som kör skarpt. Sverige ligger ju ganska långt efter på den här fronten jämfört med Asien.

Är det någon av era kunder som kör skarpt?
– Ja, SJ till exempel. De lägger in vår funktionalitet i deras app, vilket är relativt enkelt och snabbt att göra.

Vart kommer vi att märka av det först?
– Transportsektorn, retailsektorn och kultur- och besöksnäringarna. Vi tror att 2016 blir året då i beacons används fullt ut inom en mängd områden.

Kan du berätta om samarbetet med H&M?
– Inga kommentarer.

Vilka konkurrenter har ni?
– Framför allt Glimr, (tidigare Katalysator) som hjälpte Coop med sina Ibeacons. Sen finns det ju flera mindre företag, men inga som har varit med lika länge som vi. Användningen av Ibeacons är större utomlands, framför allt i Asien. Bland dem kan man nämna företaget Sensoro.

Är Googles Eddystone ett hot?
– Både och, men framförallt en möjliggörare som vi ser det. Google skulle inte gå in på området om det inte var mycket intressant. De har en annorlunda approach än Apple, och kan därmed komplettera området på ett intressant sätt. Sen ska man alltid ha respekt för de stora amerikanska bolagen, som har en oerhörd kraft i att realisera lösningar.

Målet är att slutkunden inte ska behöva välja mellan en massa olika appar. Finns någon en app som kan ta emot alla signaler?
– Inte i Europa, i Asien används Wechat som en gemensam lösning för beaconmarknadsföring.

Beacons är små sändare som känner av mobila enheter på blåtandsavstånd och kan skicka ut signaler. En möjlighet är att butiker ska kunna skicka ut reklam eller erbjudanden direkt till kundernas telefoner. Men mottagaren måste ha en speciell app och blåtand aktvierat.Tekniken testas av flera kedjor, men någon branschstandard när det gäller appar eller användningsområden verkar ännu inte ha etablerats.

Shopjoy säljer Apples Ibeaconlösningar med ett egen för ändamålet anpassad CMS.

Shopjoy drivs genom företage The Incredible Journey som under sitt första räkenskapsår 2014 (brutet) i augusti kom upp i en omsättning på 276 000 kronor och gjorde en förlust på -463 000 kronor.