McDonalds skapar ett techbolag inom organisationen med runt 250 anställda från start. Sverige är utvalt att vara ett av lead-länderna för digitalt i världen där arbetet leds av Kajsa Dahlberg. En av uppgifterna blir att rullar ut ett samarbete med Spotify över hela världen.

McDonalds går igenom en större digital transformation som påbörjades globalt för ett drygt år sedan. Utifrån visionen To bring an entirely new level of Everyday Convenience and Everyday Fun, and grow our business in the process skapades en ny, vertikal digital organisation hela vägen ner till de 119 olika marknaderna.

– Vi skapar ett ”techbolag” inom McDonald’s. Det blir en disciplin bland de andra, exempelvis hr eller marknadsavdelning, berättar Kajsa Dahlberg, chef för McDonalds digitala avdelning i Sverige.

Hon anger flera anledningar till den ändrade organisationen.

– Vi vill kunna ta snabbare beslut. Vi ser också att vi behöver jobba helt annorlunda framöver och mer agilt (rörligt) för att kunna skapa framtidens restaurangupplevelser.

Den globala organisationen får tre nivåer, global, regional (Europa) och lokal.  Kajsa Dahlberg rapporterar direkt till Luke Vinogradov, digitalchef för Europa. För den svenska marknaden har Kajsa Dahlberg en streckad rapporteringsväg till Kristoffer Labuc, strategichef i Sverige.

Runt 250 personer jobbar i den nya organisationen i de 119 länderna McDonalds finns i.

– Men vi ska bli betydligt fler.

Arbetet fokuserar på experience och engagement. De lokala avdelningarna ska främst ha två typer av medarbetare som ska göra jobbet:

* Programchefer, som jobbar främst internt med att ta fram metoder för hur nya system integreras och sjösätt till alla restauranger, som exempel finns i Sverige med 12 000 anställda på drygt 220 restauranger som serverar över 400 000 kunder dagligen.

* Produktmarknadsförare. Sätter upp strategierna för vilka upplevelser och budskap kundernas ska mötas av. Fokuserar mycket på user experience och customer journeys.

I Sverige blir det digitala teamet initialt sju personer för att sedan utvecklas vidare. Sverige anses ligga så långt fram att McDonald’s får en lead-roll och utvecklar tjänster och produkter som rullas ut globalt.

Ett stort område är crm, kundrelationshantering där McDonald’s arbetar med mer personligt anpassat innehåll och kommunikation i olika kanaler.

Ett annat är musik. Där har McDonald’s i Sverige inlett ett samarbete med Spotify Business sedan ett drygt år tillbaka.

– Det handlar inte bara om vilken bakgrundsmusik vi ska ha i restaurangen, utan även om hitta den musik som passar med våra kärnvärden.

2 djs på företaget Music ID, levererar spellistor till McDonalds där musiken är anpassad till frukost, lunch och middag, vardag och helg. Nästa steg är att förpacka musik-produkten och tillsammans med Spotify Business, sälja in det till fler marknader över hela världen.

Innebär den nya organisationen att ni överger er idé om att jobba som en redaktion?
– Nej, det blir ännu viktigare för oss framöver. Vi ser en oändlig potential i att jobba som en redaktion med massor av möjligheter. Det ska vi utveckla. Men vi är inte riktigt klara över de olika rollerna och strukturen för detta ännu, säger Kajsa Dahlberg.