Under maj kör Dagens Industri igång sin nya sajt om digitala affärer. Beaconomist har detaljerna.

– Det börjar dra ihop sig, säger Viktor Ström, som ansvarar för projektet på Dagens Industri.

Sajten drivs som ett självständigt projekt med fyra värvade medarbetare. Förutom Viktor Ström är de Daniel Goldberg, tidigare nyhetschef för Computer Sweden och redaktör för Internetworld. Jack Werner, medgrundare för Viralgranskaren och tidigare ansvarig för sociala medier på Metro samt Josefin Jakobsson, tidigare Svenska Dagbladet.

– Vi går ut med namnet på femte person som är klar inom kort.

Någon namnkunnig?
– Inte mer än någon annan och i klass med oss andra i projektet.

 Viktor Ström berättar om den redaktionella idén.

– Vi gör en affärssajt om digitaliseringen. Vi har en tydlig utgångspunkt i Dagens Industris affärsjournalistik och applicerar den på den digitala omsättningen i näringslivet. Det innebär att vi inte är en sajt som skriver bara om startup-bolag eller bara gruvindustrin. Vi skriver om alla bolag, givet att det finns intressanta digitala innovationer.

Men redaktionen vill även vara bredare än bolagsgränserna.

– Vi ser att digitaliseringen påverkar även helt andra delar av samhället som inverkar på möjligheterna för näringslivet. Det är därför Jack Werner, som inte är affärsjournalist, är med i redaktionen.

Någon börsvinkel blir det inte.

– Det är lite tråkigt, men efter millenniebubblan har det nästan inte noterats några techbolag på Stockholmsbörsen. Nu kommer i och för sig Tobii, men King noterades i New York och det lär även Spotify göra.

Ni ska heta Digital?
– Det har vi inte gått ut med. Anledning är att vi vill vara klara med varumärkesfrågan innan vi går ut med ett namn.

Redaktionen siktar på storpublik.

– Vi hoppas vi ska ha en ganska bred läsargrupp. Vi hoppas på personer som i sin yrkesroll står inför olika typer av digitala beslut eller känner sig osäkra på vägarna som finns framåt och även personer som har en hög grad av digital mediekonsumtion och befinner sig i den digitala delen av näringslivet.

Vilka är era konkurrenter?
– Om man ser till målgruppen med hög digital mediekonsumtion är det amerikanska sajter som The Verge, Vox, Business Insider, Recode och Wall Street Journal Digital. Det är där vi ser en stor del av de läsare vi vill åt befinna sig. Läsarna finns även på DI.se så vi kannibaliserar lite på deras läsare. 

Publikmål?
– För oss är det viktigaste att vi har rätt läsare. Vi är inte en kicksajt. Vi skulle kunna ha 500 000 läsare och fortfarande misslyckas, om det inte är rätt läsare.

Projektet drivs självständigt inom Dagens Industri.

– De är nödvändigt för den här typen av projekt att de van frodas och växa till sig och skapa en egen kultur. Det är ett sätt att innovera.

Sajten får en egen domän, men ligger tekniskt som en underdomän till Di.se. Men det här med egen startsida, verkar inte så viktigt för Viktor Ström och hans team. Det framgår av designen, som är framtagen för Episerver av Dagens Industris digitala designchef Ulf Högberg, nyligen värvad från AOL.

– Sajten är responsiv, med mycket fokus lagt på design av mobilutseendet. Artikelsidan i mobilen är vår viktigaste sida. Det såg vi tydligt när Kit (utvecklingsprojekt inom Bonnier) lanserades. De lanserade utan startsida. Min tolkning är att de ser att många läsare kommer in direkt via sociala medier. Det stämmer även för oss.

Flikar och kategorier och avdelningar kommer inte att vara viktiga för Digital.

– Det blir inte relevant att prata om det när man som vi utgår från att publiken inte är förstasidansläsare. Om du utgår från att läsarna tar till sig delar av innehållet, blir mixen av artiklar mindre viktig. Allt innehåll ska kunna stå på egna ben och vara bra i sig självt.

Hur ska ni tjäna pengar?
– Det är en öppen sajt. Den blir annonsfinansierad.