För några år sedan var det ballt att vara en app-byrå. Det tycker inte längre alla. Appbyrån, Apegroup och Mobiento berättar hur de ser på saken.

Apegroup har samarbetat med många kända varumärken så som McDonalds, Ica, SAS och MTG.  Företaget hoppas omsätta 80 miljoner kronor 2015 och Anders Graffman, en av grundarna till Apegroup vill inte kalla verksamheten för någon appbyrå.

Flera tidigare app-byråer blir förnärmade av den benämningen. Varför är det så?
– Det är enkelt. Det vi gör på Apegroup bottnar i hur vi lever våra liv, inte vilken enhet vi råkar att interagera med. Vi jobbar efter devisen life in motion snarare än någon mobile first-benämning. Målet är att utveckla tjänster som understödjer hur vi lever, alltså i rörelse, säger Anders Graffman.

Anledningen till att mobilen ändå spelar en central roll för Apegroups affärer är att den i dag är den enhet som möjliggör mobilitet. Något som Anders Graffman tror kommer att förändras i och med utvecklingen av andra lösningar så som bodychip och wearables.

Apegroup utvecklar därför tjänster med hjälp av fyra huvudpunkter, alla oberoende av hårdvaran.

KONTINUITET
Det betyder att en tjänst måste tillåta användaren att problemfritt förflytta sig mellan olika plattformar. En användare som ser Netflix i mobilen på gymmet ska utan någon ansträngning kunna kolla vidare hemma på datorn, till exempel.
 
KONTEXTUALITET
Det står för att tjänsten ska vara anpassad efter vilken kontext som användaren nyttjar den i. Det är viktigt att ta hänsyn till användarens situation, om denne är själv, i sällskap, ute och går eller ska sova etcetera,

CONNECTIVITY
På svenska kommunikation med omgivningen. Det innebär att tjänsten ska kunna upptäckas av omgivningen och tvärt om. Står du vid kassan så ska tjänsten föreslå ditt föredragna betalningssätt.

COHERENCY
På svenska igenkänning. Det går ut på att tjänster ska fungera likadant oavsett var man befinner sig. Att köpa en bussbiljett ska bestå av samma (enkla) process oberoende av plattform eller gränssnitt. köpställe.

– De flesta företagen har inte kommit någonstans alls. Det är dags att börja investera i användarupplevelsen istället för marknadsföring. Det är genom att skapa en riktigt bra upplevelse som man tar marknadsandelar, inte genom att snacka om den, säger Anders Graffman.

Anders Graffman tror att det kommer att hända mycket på identifieringssidan och med gränssnitten i framtiden. Det kommer att byggas tjänster och enheter som tar hänsyn till att användarna har slutat leva sina liv vid skrivborden. Företag behöver bli skickliga på att nischa användarupplevelser efter olika målgrupper.
 

Ett exempel är betalningstjänsten Snapcash som bygger sin upplevelse ovanpå Square Cash som i sin tur bygger sin upplevelse på redan väl etablerade finansiella aktörer som funnits i hundratals år.
 

– Den som inte äger upplevelsen är inte relevant för kunden och är därmed alltid utbytbar, avslutar Anders Graffman.

 

Frans Borgstrand, en av grundarna av Mobiento, har också jobbat med många av Sveriges stora företag. Electrolux, Samsung och Systembolaget är några av dem. Byrån siktar på att omsätta 50-60 miljoner kronor under året.

Hur utvecklas marknaden för appar?
– Det finns en generell trend i att kunder förstått att appar handlar om funktion. Idag är det fler företag som gör stora och viktiga projekt i jämförelse med gårdagens nice to have-appar. Många av dagens appar är affärskritiska spelar en central roll i olika verksamheter, säger Frans Borgstrand, en av grundarna av Mobiento.

Han ger ett exempel från retail-världen där det först och främst är viktigt att ha en bra webblösning som funkar oavsett om konsumenten sitter bakom en laptop, läsplatta eller mobil. En app kan sedan vara en effektiv kanal för till att skapa lojala kunder. Mobiento tog fram en klubbapp till medlemskunder hos klädkedjan Kappahl i Norge, en app som scannas i butik för bonus och som gör det möjligt att rikta personliga erbjudanden.

– Appar kan ofta användas för att utöka eller förändra företags befintliga tjänster. Det är först på senare år som appar börjar bli affärskritiska, tidigare har företag mest duttat med investeringar i appar.

En av Mobientos största kunder de senaste åren är Systembolaget. Deras app hjälper kunderna att lokalisera butiker, hitta i det stora utbudet av produkter och få tips om smakkombinationer med mera.

– Ett annat projekt som är signifikativt för den här trenden är appen Volvo on call som vi utvecklat för Volvo.
Bilföretaget hade länge erbjudit Volvo On Call som en extratjänst vid bilköp, till exempel för att få assistans vid problem och sätta på motorvärmaren.

– Det var först när vi paketerade bilens data som användbara funktioner i en app som värdet blev tydligt för kunderna, och nu säljs de flesta nya bilarna med denna extratjänst. Appen har blivit både en viktig intäkt och lojalitetsskapande kanal för Volvo.

Frans Borgstrand säger att det är många traditionella företag så som banker och elbolag som aktualiserar sina produkter med hjälp av appar.

– Digitala tjänster och då ofta just appar har blivit en viktig pusselbit som binder samman företags produktutveckling, marknadsföring och försäljning.

Hur ser du på framtiden för appar?
– Den här utvecklingen kommer att fortsätta. Men vi kommer att tala mindre om appen som enskild företeelse. Oavsett vad som händer med Apple Watch så kommer vi att se mer av uppkopplade enheter som glasögon eller kanske något insytt i kläderna. Och system för push notiser kommer att bli mer förfinade, effektiva och anpassade. Notis-bombarderandet är en barnsjukdom.

Frans Borgstrand minns att han lyssnat på en trendspanare som sagt att den grupp som förvånande nog upplever störst behov av att koppla ner är ungdomar i åldrarna 15-20 år. Samtidigt är denna målgrupp, som ju är uppvuxen med nätet, helt obekymrad av integritetsaspekten av att företag som Google och Amazon sitter på personlig information.

– Kanske är det just det som kommer att möjliggöra deras behov av att koppla ner. Genom en transparens med intressen och personuppgifter effektiviseras den uppkopplade tiden och upplevs därmed som en service snarare än stress.

Patrik K Book är utvecklingschef och en av grundarna och på Appbyrån by Sigma. Appbyrån är en del av it-koncernen Sigma, ett företag som finns i nio länder och har 1 200 anställda och har målet att omsätta en dryg miljard kronor 2015. En siffra som alltså rör långt mer än bara Appbyråns bokslut och därför inte är jämförbar med ovanstående byråers mål.

Varför vill appbyråerna inte heta appbyråer längre?
– Det kan finnas olika anledningar varav en kan vara att man tycker att det istället ryms inom begreppet mobilitet i stort. Sedan kan det ju vara så enkelt att man startat med apputveckling och utvidgat med andra verksamhetsområden. En app är ofta en del av ett större ekosystem så det är inte ovanligt att arbetet med appen leder till andra digitala uppdrag, säger Patrik K Book.

– Branschen svänger en del. För 2-3 år sedan sades det att hybridappar skulle konkurrera ut nativeappar. Det har snarare gått åt andra hållet i och med att fokus på en bra användarupplevelse har hamnat i centrum.

Har efterfrågan på appar ökat eller minskat?
– Den är inte mindre i alla fall. I och med att mobiliteten ökar gör produktionen av appar det också. Ingen accepterar dåliga digitala upplevelser längre. Sedan kan appen vara drivkraften i vissa verksamheter medan den bara är en del av ekosystemet i andra.


Vilken typ av kommunikation vill kunderna effektivisera med appar? Den interna? B2c?
– Vi producerar något fler appar för b2b eller internkommunikation. Men vi gör mer och mer b2c-lösningar. Oavsett vilken typ det gäller måste man tänka långsiktigt och göra en djupare målgruppsanalys.

Patrik K Book berättar att det inte längre i första hand handlar om att tjäna pengar genom att sälja sin app på exempelvis App store, även om det såklart förekommer. Istället gäller det att skapa en så bra användarupplevelse och användarnytta att många vill använda appen och på så vis bygga upp en stor användarbas i kombination med insamling av data från användarna.

 

– Det är på den vägen det går att tjäna pengar, säger Patrik K Book, och fortsätter:
 

– I framtiden kommer appar att kopplas till fler externa manicker, inte bara smartphones. Sigma Connectivity sysslar med internet of things och vi ser en självklar koppling där. I takt med att kvalitén på data blir bättre och går att hämta i en större mängd kommer fler proaktiva tjänster att utvecklas. Det kommer att färga av sig på apparna. Dessutom kommer apparna att bli ännu större inom till exempel hälsoområdet.