Mona Johansson, tidigare chefredaktör på tidningen Metro, berättar om branschövergången och den nya contentbyrån.

Efter 18 år på Metro slutade Mona Johansson 2014. Sedan september är hon vd på Contentkonsulterna som startades av Mary Örnborg förra våren.

Företaget jobbar tätt ihop med Malmöbyrån Doris Final, ett samarbete som ska möjliggöra produktion av många olika typer av innehåll. Contentkonsulterna erbjuder både material att köra i kundernas egna mediekanaler men också i form av olika native-alternativ. Byrån hjälper även till med tjänster som medieträning, mediestrategi, krishantering samt pr.  

– Företaget är sprunget ur att jag och Mary har lång erfarenhet av journalistyrket. Vi vet hur man producerar innehåll och har ett brett kontaktnät av frilansare, både journalister och fotografer. 

Hur har övergången varit, från journalist till contentbranschen?
– Om du hade frågat mig för tio år sedan hade jag sagt att det inte var aktuellt för mig att byta sida. Med åren har de här olika delarna närmat sig varandra. Den stora skillnaden är att jag inte längre sysslar med nyhetsinnehåll. Det gäller också att vara väldigt tydlig med vem som är uppdragsgivaren.

Hon fortsätter:

– I övrigt handlar om att med journalistiska verktyg vara intressant, relevant, aktuell och transparent. Alla vill ta del av bra material, så länge det framgår vem som är avsändaren tror jag inte att det spelar någon avgörande roll. 

Vilka är era främsta konkurrenter?
– Det är de klassiska contentbyråerna. Vi tror att det behövs en mindre mer flexibel spelare i kontrast till de stora byråerna som Spoon, OTW och Appelberg. Vi har en hög kompentens men är inte belastade med samma overheadkostnader.

Har ni fått några kunder från DorisFinal?
– Nej, men vi jobbar nära och hjälper varandra.

Mona Johansson säger att det är för tidigt att dela med sig av namn på kunder eller mål för omsättningen.