Acast, som driver system för annonsering i och distribution av poddar, är på väg att etablera sig i USA.

Acast har inte ens siffrorna klara för sitt första verksamhetsår, förrän bolaget har 27 medarbetare på lönelistan och kontor i Storbritannien. Acast vd Måns Ulvestam, vill inte släppa en siffra från det aktuella bokslutet.

– Jag kan säga så här, efterfrågan på marknaden har varit god. Både i Sverige och Storbritannien verkar det som om annonsörerna har velat annonsera i poddar, men inte kunnat. När vi kom med en lösning där de kunde köpa som de är vana att köpa och mäta som digital reklam med befintligt material, har det varit hyfsat enkelt att sälja. Vi är nöjda med resultatet för året.

Kunderna är i första hand mediebyråerna som vill hitta alternativ till reklamradion. De betalar runt 10 öre per kontakt och förmedlar poddreklam åt företag som McDonalds, Ikea och Telenor.

– Då når de folk med lite högre utbildning och som har hörlurarna på och lyssnar på reklamen. En podcastlyssnare ägnar 30 procent av sin tid åt podd och 12 procent på streamad musik, enligt Måns Ulvestam, om hänvisar till undersökningen Share of ear från Edison research.

Enligt Måns Ulvestam levererar Acast 1,6 miljoner lyssningar per vecka i Sverige. I Stobritannien, USA och Sverige lyssnar 15 procent av befolkningen på podd regelbundet. Det senaste halvåret har lyssnandet ökat med 18 procent.

I dag ligger ett snittavsnitt i Sverige på 46 minuter. Längre än vanligt pendlingsavstånd och lite för långt

– Det är inte så himla enkelt att skapa 46 minuter med kvalitet en gång per vecka. Jag tror på de korta formaten som kommer nu, som Story Pirates, som är en tio minuters radioteater.

Acast, som ägs av sju grundare och riskkapitalbolaget Moor, har så god vind i seglen att företaget ska expandera.

– Vi kommer att titta på USA. Det finns ytterligare ett antal andra marknader som är mogna. Vilka det är vill jag inte säga just nu, säger Måns Ulvestam,

I USA kommer Acast att stöta på hårdare motstånd med bland annat annonsnätverket Midroll.

– Mmm. Det vet vi.

Men ni går in i USA under 2015?
– Ja, det gör vi.

Tar ni in nya finansiärer och mer kapital för att klara etableringen i USA?
– Jag kan inte berätta om det just nu.

Bland medieföretagen som använder sig av Acast system återfinns TV4, Expressen, Aftonbladet och Viasat i Sverige och ett antal mediehus i Storbritannien.

 

MÅNS ULVESTAMS FAVORITPODDAR
* The Serial om man inte har lyssnat på den.
* Jag är svag för Värvet.
* Brittiska Answer me this dit man får skicka vilka problem man vill och få svar. Den är kul.